На дневен ред са новите посланически назначения и рокадите в МВнР

Посланикът на България в САЩ Лъчезар Петков е подал оставка, съобщи във вторник президентът Георги Първанов след разговори с председателя на НС Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов.

Първанов обеща "днес или най-късно утре“ да подпише указ за освобождаването на Петков и на посланика ни в Турция Бранимир Младенов, който подаде оставка преди две седмици.

Така кризата между президента и премиера, избухнала преди месец след решението на правителството да освободи Петков и Младенов заради изборни измами, на което Първанов досега се противопоставяше, намери своето разрешение.

След срещата, за която Борисов каза, че е била сигнал за "синхрон" и "разбирателство", президентът даде да се разбере, че не желае да бъде игнорирано мнението му за новите назначения.

"По-важното сега е да помислим за това кой ще поеме двата поста, защото става дума за държави, в които имаме стратегически интереси“, посочи Първанов.

Според него "трябва много солидно да се подходи и в този случай. И както говорихме с министър-председателя малко по-стратегически да погледнем на онова, което ни предстои с наследника на госпожа Желева на поста външен министър“.

"Не искам тези неща да ги решаваме на парче. Нека да е ясно, че външната политика не се изчерпва с назначаването на посланиците. Има много други проблеми, които са на дневен ред, част от тях обсъдихме в кратката ни среща“, посочи още Първанов. Като пример даде отношенията ни с други балкански държави.

Премиерът Борисов пък каза, че "е нормално различия да има, защото сме различни институции“ и "трябва да е ясно, че в България има хора, които поставят държавния интерес над личния“.

Относно наследника на Желева той каза, че "когато има готовност и когато тя отиде комисар“, името му ще стане известно.

Междувременно министърът на отбраната Николай Младенов отхвърли възможността да оглави Министерството на външните работи, чийто титуляр Румяна Желева се очаква да бъде утвърдена за еврокомисар и да напусне поста през януари.

"Още в началото на мандата съм казал, че не идвам в министерството за четири месеца, а за четири години. Няма промяна", коментира Младенов във вторник в отговор на репортерски въпрос.

Все още не е ясно кой ще заеме мястото на Желева, както и поста на зам.-външния министър Красимир Костов, който миналата седмица подаде оставка заради разкрито агентурно минало. Сред спряганите имена за външен министър са зам.-министрите Марин Райков и Милен Люцканов. Според Желева пък наследникът ѝ щял да бъде "умен и красив мъж".

При съставянето на кабинета това лято Младенов бе обсъждан за външен министър, но в крайна сметка постът бе даден на Желева, като според източници от ГЕРБ това е станало с цел тя да има по-представително CV при кандидатстването за еврокомисар.

Споделяне

Още по темата

Още от България