На два пъти през юни са изчезвали от радарите самолети над Австрия

Австрийската служба за безопасност на полетите е регистрирала през този месец два случая на внезапно изчезване от радарите на самолети във въздушното пространство над Австрия, съобщи в петък германското списание "Шпигел", цитирано от ДПА.

Според изданието, което се позовава на говорителя на "Аустроконтрол" Маркус Поханка, двата инцидента са станали на 5 и 10 юни. Тогава от мониторите са изчезнали за около 25 минути данните за височината на полета, курса, скоростта и друга информация за 13 летателни апарата.

По думите на Поханка възможна причина за инцидентите са военните учения на НАТО в Унгария. Но засега няма потвърждение за това предположение, посочва ИТАР-ТАСС.

След изчезването на данните авиодиспечерите незабавно са установили радиовръзка с пилотите са уточнили координатите им.

Рисковете за сигурността на пътниците на самолетите са били минимализирани. За случилото се са били уведомени Европейската агенция за безопасност на полетите (EASA) и организацията за контрол над въздушното пространство "Евроконтрол".

Не се съобщава собственост на кои авиокомпании са засегнатите самолети. По-рано за подобни случаи са съобщавали диспечерските служби в Германия и Чехия, а по данни на медии такива е имало в Мюнхен, Карлсруе и Братислава.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?