На Европа в единия край


9 май 2001

Началото на отбелязването на деня на Европа 9 май в София беше поставено с официалното откриване на изложение на проекти на неправителствени организации, наречен "На Европа в единия край". На официалната церемония присъстваха президентът Петър Стоянов, ръководителят на Европейската комисия в България Жак Вюненбюрже, кметът на София Стефан Софиянски, както и посланици на държави членки на ЕС.

Господин Вюненбюрже благодари на всички присъстващи за тяхното участие в "първия ден на Европа в новото хилядолетие". Той припомни защо именно 9 май е избран за ден на обединена Европа - годишнината от декларацията на външния министър на Франция Робер Шуман.

Декларацията е обявена на 9 май 1950г. и призовава за създаването на Европейска общност за въглища и стомана. Тя се счита за основополагащият елемент за създаване на обединена Европа. Политическата амбиция, която стои в основата на това предложение, отнасящо се до един неограничен сектор на икономиката е всъщност много по-голяма. Нейната цел е трайното възстановяване на мира, демокрацията и икономическия растеж в един регион, опустошен от Втората световна война.

Пет години след края на войната политическите лидери от двете страни проявиха мащабно мислене за бъдещето на Европа. В декларацията е заложена идеята за федерална Европа. Поради това на срещата на върха в Милано през 1985г. е обявен 9 май като официален ден на Европа.

Съвременния принос към далновидното мислене на учредителите на Европейската общност за въглища и стомана, която днес наричаме Европейски Съюз е започнатия през месец март Дебат за бъдещето на Европа. Неговата цел е да осмислим каква точно Европа искаме да оставим на своите деца.

Кандидатите за членство трябва да участват в тази дискусия и да дадат своето мнение. Този въпрос засяга всички нас и не можем да го оставим само на политиците, допълни господин Вюненбюрже.

Изложението е организирано от Съюза на българските фондации и сдружения и община София със съдействието на Делегацията на Европейската комисия в София. В него участват неправителствени организации, реализирали свои проекти през изминалата година с финансовата помощ на ЕС в областта на екология, култура и изкуство, образование и наука, гражданско общество, икономика, социална дейност и здравеопазване.

Част от празника пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъде и церемонията по връчване на наградите в конкурса "Направено в България с подкрепата на Европа".

Изложението на неправителствените организации ще продължи и на 10 май.

Европейските институции ще отбележат този ден с парламентарен дебат за бъдещето на Европа, в който ще дискутират укрепване ролята на националните парламенти в рамките на Съюза.

Споделяне

Още от Европа