На финала полк. Кадафи ще помилва българите

Най-вероятният финал на процеса срещу българските медици в Либия е те да бъдат помилвани от полк. Муамар Кадафи и върнати у дома. Това прогнозира Абдел Бари Атуан, главен редактор на авторитетния арабски вестник Ал-Кудс, излизащ в Лондон, в интервю за българската редакция на Би Би Си.

"Сега Либия преминава през период на промени и много държи да установи добри отношения със Запада, особено с Европа. Мисля, че точно затова този процес се отлагаше толкова много и продължава да се отлага произнасянето на присъда. Мисля, че поради това ще се стигне до някакво дипломатическо решение на този проблем. Ясно е, че става дума за нещо повече от обикновен наказателен процес - той има своите политически конотации. Аз не бих се изненадал, ако в крайна сметка полк. Кадафи се намеси да помилва тези хора и да ги изпрати по домовете им. Това е най-вероятният финал на цялата сага", казва Абдел Бари Атуан.

Наказателният съд в Бенгази, който гледа делото срещу шестимата български медици, обвинени в умишлено заразяване със СПИН на близо 400 либийски деца, ще произнесе присъдата на 15 март.

Според Абдел Бари Атуан не може да се разчита на либийската съдебна система. "Известно е, че преди десет години полк. Кадафи премахна системата на защита на обвиняемите и заяви, че адвокатството не е професия и че адвокатите трябва да се пенсионират. Мисля, че това не е нормална система и на нея не може да се разчита за справедлива присъда. И в този процес евентуалната развръзка няма да съответства на стандартите на международното правораздаване", по думите на Атуан.

Помолен да прогнозира изхода от процеса, той казва: "Имам чувството, че либийците няма да прибегнат към най-тежкото наказание и няма да обесят тези хора. Смятам, че дори ако бъде произнесена окончателна смъртна присъда, Муамар Кадафи сега се стреми да демонстрира умереност, да се покаже като държавник от международна класа, като нова, преобразена фигура. Не вярвам, че той ще екзекутира тези хора. Така че, струва ми се, ако бъде произнесена смъртна присъда, Кадафи ще се намеси, ще ги помилва и най-вероятно след това ще ги освободи".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?