Еврогрупата: Десет дни за Гърция да засвидетелства готовност за реформи

На фона на многохилядни протести Меркел подкрепи усилията на Атина

Засега Испания не се нуждае от спасителна помощ

Ангела Меркел и Андонис Самарас

Германският канцлер Ангела Меркел приветства усилията и постигнатия напредък от Гърция и изрази желаниестраната да остане в еврозоната, предадоха осведомителните агенции от Атина.Искам Гърция да остане в еврозоната, каза Меркел насъвместна пресконференция с гръцкия си колега Андонис Самарас.

Нашите дискусии ясно показват, че в този момент всекидневно иманапредък, посочи германският канцлер иизрази убеждениетоси, че трудните усилия си заслужават.

Напоследък реформите са ускорени, но все още има каквода се подобри като събирането на данъци и местното управление,изтъкна още Меркел.

Много неща бяха изпълнени. Има още много да се направи иГермания и Гърция ще работят заедно много тясно, каза Меркел..Ако не бъдат решени проблемите сега, те ще се проявят по-къснопо много по-сериозен начин, предупреди тя.

Германия ще оказва и в бъдеще всестранна подкрепа наГърция, включително в икономиката и зравеопазването, посочиМеркел идобави, че Германия си остава най-големият в ЕС донор на Гърция.

Меркел се позова на опита си от прехода в Източна Европаи изрази разбиране към гърците за това, че реформите ще отнематдълго време.

Гръцкият премиер Андонис Самарас каза, че е уверилгерманския си колега, че Гърция е решена да спази обещанията сиза бюджетни корекции и структурни реформи.Подчертах пред канцлера, че гръцкият народ кърви, но ерешен да остане в еврозоната, добави Самарас. По думите мувизитата на Меркел е сложила край на "международната изолация настраната".

Меркел бена няколкочасово посещение вАтина, което се възприема като сигнал за решимостта ѝ дапредотврати излизане на Гърция от еврозоната, отбелязва ДПА.

Визитата се осъществява в момент, когато Гърция полага усилия даприключи преговорите с Тройката международни кредитори отЕвропейския съюз, Европейската централна банка и Международниявалутен фонд по искания пакет с нови рестриктивни мерки настойност 13,5 милиарда евро. Постигането на споразумение е едноот условията за отпускане на следващия транш от финансоватапомощ за Гърция на стойност 31,5 милиарда евро.

Сблъсъци между демонстранти и полиция в Атина

Докато германският канцлер разговаряше с гръцките ръководители, хиляди гърци протестираха срещу посещението, като се стигна и до сблъсъци между демонстранти и полиция.

В центъра на гръцката столица се провеждат няколко протестни демонстрации, а гръцките медии информираха за напрежение в района на сградата на парламента. Според данни на един от организаторите - синдиката на работещите в частния сектор ГСЕЕ, на площад "Синтагма" са се събрали около 80 хиляди души, съобщава електронното издание на в. "Катимерини". Задържани са 50 души.

Групи демонстранти са замеряли с камъни и бутилки полицейските сили и са се опитали да преминат полицейска барикада близо до мястото, където разговаряха Меркел и гръцкият премиер Андонис Самарас, съобщава Ройтерс. За да отблъснат протестиращите, полицаите използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Гръцкият интернет сайт Зунгла съобщава за един ранен. Според информацията това е възрастен човек, който е пострадал от хвърлен предмет.

Демонстрации има и в Солун. За по-късно се планира протест пред сградата на германското консулство.

Меркел посещава Гърция за първи път от началото на европейската дългова криза преди три години, за да изпрати послание за подкрепа, съобщава Ройтерс. Германският канцлер беше посрещната с червен килим и военни почести при пристигането си на летището по-рано днес, но в центъра на Атина посрещането беше по-хладно, отбелязва агенцията.

На централен площад близо до сградата на парламента четирима души, облечени с германски военни униформи и пътуващи с джип, развяваха знамена със свастика и отправяха нацистки поздрави с ръка. Демонстранти носеха плакати с лозунги като "Меркел вън, Гърция не е твоя колония" и "Това не е Европейски съюз, това е робство".

За сигурността на шестчасовото посещение на Меркел в Атина бяха разположени шест хиляди полицаи, включително екипи на дирекцията за борба с тероризма и снайперисти. Германските обекти в гръцката столица, сред които и сградата на посолството, са под специална охрана.

Еврогрупата постави ултиматум на Атина

По-рано лидерът на Еврогрупата, в която влизат министрите на финансите на страните от еврозоната, Жан-Клод Юнкер даде на Гърция срок до 18 октомври - датата на следващата среща на върха на ЕС, за да засвидетелства решимостта си да приложи обещаните реформи в  замяна на помощ от международните си кредитори, предаде Франс прес.

"Подчертахме, че преди всяко ново делбокиране на средства, Гърция трябва да покаже решимостта си да приложи обещаните реформи до 18 октомври, не по-късно", подчерта Юнкер на пресконференция в Люксембург, където в понеделник вечер започна заседание на Еврогрупата.

Гърция очаква деблокиране на транш от 31,5 милиарда евро от международната помощ, възлизаща на 130 милиарда евро. Изплащането на поредния транш беше блокирано през юни от кредиторите на Гърция в очакване на приемането на нови мерки за бюджетни икономии. Миналия уикенд в тази насока в Атина не беше постигнато споразумение. Преговорите на Гърция с Тройката бяха  прекратени и ще бъдат подновени по-късно тази седмица. В петък гръцкият премиер Андонис Самарас призна, че страната му няма да издържи до края на ноември без ново финансиране.

Новият транш зависи много от доклада на Тройката кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ и МВФ). Докладът е от одиторска мисия от септември. Смята се, че той няма да е готов до срещата на върха на ЕС на 18 и 19 октомври, на която Гърция се очертава да бъде гореща тема.

Испания не се нуждае от спасителна помощ

Същевременно финансовите министри от еврозоната се обединиха в защита на Испания, като заявиха, че страната прави стъпки за реформиране на икономиката, финансирайки се успешно на пазaрите и не се нуждае от спасителна помощ поне засега, предаде Ройтерс.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер похвали реформите, обявени от испанското правителство, които, както посочи Европейската комисия, са в съответствие с препоръките ѝ и дори ги надминават в някои области. "Изпълнението на фискалните цели ще гарантира, че испанските публични финанси ще се върнат към устойчивост", посочи Юнкер по време на пресконференцията.

Пристигайки в Люксембург на среща с колегите си от еврозоната германският финансов министър Волфганг Шойбле подчерта, че Мадрид ясно е завил, че не иска помощ. "Испания не се нуждае от програма за помощ. Испания прави всичко необходимо, във фискалната политика, в структурните реформи. Тя има проблем с банките си заради имотния балон през миналите години. Затова... получава помощ (от ЕС) за банкова рекапитализация", отбеляза той.

Според австрийския финансов министър Мария Фектер Мадрид ще се нуждае от по-малко от договорените с еврозоната до 100 милиарда евро за затруднените банки.

Еврогрупата потвърди, че програмата за рекапитализация на банковия сектор е в ход. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард обяви, че в края на седмицата неин екип ще пристигне на посещение в Мадрид, за да направи първата проверка на програмата.

Първият транш от помощта ще бъде отпуснат през ноември, уточни директорът на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг.

Португалия получава отсрочка, за изпълнение на фискалните си цели

По време на среща на финансовите министри на страните от еврозоната.Португалия получи нов транш от спасителната си помощ както и допълнителна година, за да постигне целите си по намаляване на бюджетния дефицит.

Спасителният план за Португалия е за 78 милиарда евро. Траншът, който тя предстои да получи е за 4,3 милиарда евро.

Лисабон получава отсрочка до 2014 г., за да сведе дефицита си под 3 процента от БВП, каквото е изискването за страните от еврозоната.

Предстои двете решения да бъдат одобрени и от министрите на финансите от целия ЕС ЕС, чиято среща се провежда във вторник.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа