На фона на протестите добавката от 50 лева за пенсионери остава до Нова година

Безсмислено е правителството да подава оставка, остават 6 месеца до изборите, каза Валери Симеонов

На фона на протестите добавката от 50 лева за пенсионери остава до Нова година

На фона на 74 дни безспирни протести с искане на оставка на правителството и на главния прокурор, управляващите са решили месечната добавка от 50 лева за всички пенсионери да продължи да се изплаща до края на 2020 г. Това стана ясно в неделя от изказване на съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов пред БНТ.

"Минималните пенсии вече са 300 лв. Защо никой не говори за това? Защо никой не оценя всички тези усилия, които правителството полага и постига резултати по отношение на доходите на хората? Нашето предизборно обещание вече е факт - при 250 лв. минимална пенсия, с добавката от 50 лв., която беше продължена до октомври, тя ще бъде продължена и до началото на следващата година, в момента минималните пенсии са 300 лв.", каза Симеонов.

Мярката беше обявена от премиера Бойко Борисов в края на юли. Първоначалният замисъл бе тя да се прилага само за три месеца - август, септември и октомври. Тя беше част от мерките в борбата с кризата, предизвикана от коронавируса. Още тогава редица пенсионери в тв репортажи обявиха, че не са доволни от мярката и правителството ги залъгва заради протестите, които не спират в центъра на София и големите градове.

Зам.-председателят на парламента добави, че правителството няма да подаде оставка, защото това е безсмислено, тъй като остават 6 месеца до редовните избори. 

"Взели сме решение, че е безсмислено подаването на оставка 6 месеца преди избори. Това би донесло само излишни разходи и загуби за държавата във всякакъв план", каза той.

На 17 септември социалният министър Деница Сачева посочи, че се обсъждат три варианта за пенсиите. Самата тя посочи, че ГЕРБ имат готовност както да продължат мярката с 50 лв., или да направят предложения за преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 г.

"Има три варианта, които се обсъждат, въпрос е на политическо решение. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите", каза тя. Явно обаче коалиционният съвет е решил да продължи изплащането на добавките от 50 лева. Третият вариант не стана ясен.

"В момента даваме около 106 млн. за тези 50 лв. добавки. Това е около 1.2 млрд. лв. годишно – със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1 милион и 100 хиляди български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това", обясни тогава Сачева.

Въпросът с вдигането на пенсиите стана все по-актуален след като правителството реши като мярка срещу кризата от коронавируса да дава допълнително 50 лв. към пенсиите на всички възрастни хора за периода август, септември и октомври. Сега в условията на протести спирането на тези средства ще бъде посрещнато с лошо око от пенсионерите. Много експерти предупредиха, че кабинетът няма да може да се върне към стария размер на пенсиите след като веднъж е развързал кесията. Освен това коалиционните партньори на ГЕРБ във властта от "Обединените патриоти" отдавна настояват минималната пенсия да стане 300 лв.

Споделяне

Още от България