На фона на сблъсъци започна референдумът за новата конституция на Египет

На фона на сблъсъци започна референдумът за новата конституция на Египет

Започна гласуването на референдума за новата конституция на Египет, подкрепяна от ислямистите в страната, но оспорвана от светската опозиция,  съобщиха световните агенции.

Избирателните секции са отворени в Кайро, Александрия и осем други области. Останалата част на страната ще гласува на 22 декември.

През нощта са избухнали сблъсъци между ислямисти и опозиционери в град Александрия, втори по големина в Египет, след като свещеник призовал молещите се да защитят новата конституция.

По заповед на президента Мохамед Мурси общо 130 хиляди полицаи и 120 хиляди войници от правителствената армия са разположени за съблюдаване на реда по време на гласуването.

Според опозицията разработеният от Мюсюлманските братя проект за конституция ограничава гражданските права и свободи в името на "религиозни и морални норми".  Противоречията около  новата конституция засилиха напрежението между либералните групи и влиятелната ислямистка организация "Мюсюлмански братя", която подкрепя Мурси.

В началото се планираше референдумът да се проведе в един ден, но решението бе променено заради недостиг на съдии. Гласуването се наблюдава от представители на Висшия съдебен съвет на Египет, а много съдии заявиха, че ще бойкотират референдума.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?