На Гергьовден в Свищов погребват 12-ата жертва от катастрофата в Сърбия

Погребението на 14-годишната Антоана Евтимова, последната жертва на трагичния инцидент преди месец в Сърбия и Черна гора, при който загинаха дванадесет деца, бъде на 6 май в Свищов. На извънредно заседание днес общинските съветници ще обявят общоградски траур в града утре.

Поклонението и опелото ще започнат в 12 часа в Съборната църква "Св.Троица", откъдето около 14 часа ще потегли траурната процесия.

Тялото на Антоана бе открито вчера, месец след катастрофата, при която автобусът с учениците от Свищов падна в река Лим.

Специални стоманени въжета ще се използват от специалистите от НСПАБ и ДА "Гражданска защита" и техните сръбски колеги по време на операцията за изваждането на катастрофиралия автобус от водите на река Лим, съобщи по-рано днес правителствената информационна служба след среща на министър Филиз Хюсменова с кмета на Приеполе Стеван Пурич.

Въжетата са произведени по поръчка от българска страна в завода в град Роман, предназначени са за повдигането на 100-тонен товар и ще бъдат транспортирани за град Приеполе.

Родителите на загиналите деца настояха пред премиера Сакскобургготски преди дни автобусът да бъде изваден по-скоро, за да се установи причината за инцидента и чия е вината за смъртта на децата им.

След изваждането на автобуса стоманените въжета ще останат като дарение за общината в Приеполе. За там заминава и камион с дарения за населението на града, помогнал за спасяването на 17-те български деца, оцелели при катастрофата. Освен шестместната лодка, която Зухдиа и Заим Ахметович-баща и син получиха вчера в знак на благодарност от главния секретар на МВР Бойко Борисов, за Приеполе ще бъдат изпратени и 80 дамски и мъжки костюма, осигурени от български фирми, които ще бъдат раздадени на местното население, взело участие в спасителната акция.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?