На Германия вече й плащат, за да й дават заеми

За пръв път доходността по облигациите на ключовата икономика падна под нулата

На Германия вече й плащат, за да й дават заеми

За първи път в историята 10-годишните германски облигации са с доходност под нулата, предаде "Блумбърг". Това означава, че инвеститорите плащат на германската държава за заемите, които са ѝ отпуснали.

По данни на "Блумбърг" във вторник доходността по 10-годишните книжа е паднала до ниво минус 0,004% - най-ниското, откакто агенцията събира подобни данни, т. е. от 1989 г. насам. Неотдавна подобен необичаен спад се случи и с облигациите на Япония и Швейцария.

Според агенцията до тенденцията се стига заради политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) на отрицателни лихви и покупка на активи и заради проучванията, сочещи, че има голяма вероятност Великобритания да напусне ЕС. В резултат от несигурността инвеститорите търсят по-сигурни вложения, в резултат от които се стига до отрицателна доходност по дългосрочни ДЦК.

"Никой не купува бундове (германски ДЦК, б. р.), мислейки, че те са привлекателни. Търсенето на активи-убежища е движено от страха от "Брекзит" и притесненията за икономическия растеж. Инвеститорите купуват бундове като застраховка срещу несигурността", коментира Юси Хилянен, ръководител на SEB AB в Стокхолм.

Докато сривът в доходността е добра новина за правителствата, които имат ниски разходи по заемния ресурс, а в някои случаи дори събират "такса", за да взимат парите на инвеститорите, това е също знак, че дори след наливането на рекордни стимули, централните банки все още се борят да увеличат растежа и инфлацията, коментира "Блумбърг".

Със спада от вторник германските книжа се присъединяват към евродълговете в размер на около 2,8 трилиона долара, които вече са с доходност под нулата според изчисленията на "Блумбърг". Това значи, че инвеститорите, които купуват тези дългове, ще получат на падежа по-малко, отколкото са платили.

ЕЦБ стартира последната си програма за изкупуване на активи, или т. нар. количествено улеснение, през март 2015 г., за да повиши ценовото равнище близо до целта си за около 2%. Въпреки това обаче цените в еврозоната спаднаха на годишна база през последните два месеца, а инфлацията не е достигала 2-процентовата цел вече над три години. От началото на годината централната банка дори увеличи покупките си до 80 млрд. евро месечно поне до март 2017.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?