На границата между Франция и Италия нелегалната имиграция променя облика си

На границата между Франция и Италия нелегалната имиграция променя облика си

В празната ски станция Монженевр във Френските Алпи полицаи и активисти от хуманитарни организации патрулират в търсене на изтощени мигранти, които се опитват да избегнат граничния контрол. Имиграция, която променя облика си, като Азия замества Африка, а семействата - мъжете, които идват сами.

В този град, станал през последните години една от основните входни точки между Италия и Франция, двайсетина доброволци участват редовно в медицински хуманитарни обиколки, за да окажат помощ на мигранти, изложени на свръхумора, студ и глад, отбелязва д-р Филип дьо Ботон, председател на френския клон на "Doctors of the World", който се намира в града от близо две години.

"Колкото повече сили на реда има, колкото повече препятствия се издигат, толкова повече изгнаниците ще рискуват, за да ги заобиколят", заявява със съжаление Мишел Русо, съпредседател на асоциацията "Tous Migrants". Трима млади мигранти загинаха през 2018 и 2019 г. в департамента От Алп, малко след като пресекли границата.

Франко Капра, кмет на италианското гранично селище Клавиере, обаче отбелязва, че в края на декември е имало много повече лица, които се опитвали да преминат границата, отколкото в момента.

"Червеният кръст се опитва да убеди семействата да не пресичат границата и ги придружава до Улкс (на 15 км от Монженевр), където могат да получат подслон, но някои си пробват късмета", добавя той.

Заминал, за да се спаси от боевете, Фируз, 38-годишен афганистанец, е достигнал до Бриансон, на десетина километра от Монженевр, на френската страна. "Мисля да отида към Марсилия или във Великобритания", признава той.

От отварянето на Солидарния приют в Бриансон през 2017 г., в него са получили подслон 11 500 души. Там се предлагат преди всичко бързо настаняване и първа помощ.

За мигрантите това е възможност да отдъхнат след пътуване, изпълнено с множество изпитания. "Хората ни разказват за бруталността и кражбите, които са претърпели (по време на транзитното си преминаване през) Хърватия", обяснява 71-годишната Мари-Даниел, доброволка в приюта.

През последните месеци патрулите на "Doctors of the World" констатираха спад на броя на пристигащите, както и промяна на профила на мигрантите: вече цели семейства, а не сами мъже, се опитват да пресекат границата.

И все повече азиатци се впускат в това приключение, докато преди пристигащите бяха предимно от Субсахарска Африка. Миналата година 354 афганистанци (повишение от 2000 на сто в сравнение с 2019 г.) и 150 иранци (ръст от 650 на сто) са станали обект на процедура по недопускане, според данните на префектурата.

"От януари виждаме много афганистанци и иранци", потвърждава Ален Муше, един от администраторите на Солидарния приют.

Но макар че броят на мигрантите изглежда намалява - отказите за допускане на територията на страната намаляха с 60 на сто след пика през 2018 г. - силите на реда не свалят гарда.

Русо от асоциацията "Всички мигранти" изобличава "техниките за сплашване" на полицията, като "следене на превозни средства, множество проверки, злоупотреби с глоби", използвани срещу активистите от неговата организация.

"Полицията е наясно, че мигрантите не са престъпници", но около шестдесет агенти трябва да се справят с натиска, упражняван от "всекидневното присъствие на най-различни активисти", защитава се Венсан Гилермен, секретар на подразделението на синдиката Alliance Police National в департамента.

Евродепутатът (Европа Екология Зелените) Дамиен Карем порицава "натиска, оказван от силите на реда", който според него се дължи на "правителството, което иска да спечели гласове от крайната десница".

"През 2020 г. моята прокуратура не получи нито една жалба срещу полицаи или жандарми за актове на полицейско насилие или за друго престъпление", отговаря прокурорът на Гап Флоран Круи, за когото "първият приоритет е да се борим срещу лицата, които вкарват незаконно чужденците във Франция, а не срещу тези, които им дават подслон във Франция".

Заподозрени, че са помогнали на мигранти да прекосят границата, двама от участниците в хуманитарните обиколки, на възраст 28 и 31 години, ще се явят на 22 април пред съда в Гап, главният град на департамента От Алп. Подпомагането на влизането на чужденец в нередовно положение е наказуемо със затвор до пет години и 30 000 евро глоба.

През миналата година в От Алп са задържани 78 трафиканти, спрямо 30 през 2019 г., 31 през 2018 г., 34 през 2017 г. и 6 през 2016 година.

След приемането на закона за убежището и имиграцията през 2018 г., помагането при придвижването вече не е престъпление, ако се предоставя с чисто хуманитарна цел - също както, от 2012 г. насам, помощта при пребиваване.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?