Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

На границата ще се декларира произхода на средства над 25 хиляди лева

0 коментара

С промените във Валутния закон Народното събрание увеличи минималната сума над която трябва да се декларира размера и произхода на пари на границата. Досега тя бе 20 хил.лв, а сега става вече 25 хил.лв.

Както и досега суми до 5000 лв. няма да се декларират. Суми над тази граница до 25 хил.лв. само ще се декларират, но няма да се искат доказателства за техния произход.

Парламентът отмени частично забраната за внос и износ чрез пощенски пратки на левове и чуждестранна валута в наличност. Досега тя беше абсолютна, но вече ще има възможност за превеждане на пари, ако предварително бъде обявена стойността на пратките. БНБ и търговските банки също ще имат право да превеждат пари чрез пощенски пратки.

Народното събрание реши в Министерството на финансите да се води и поддържа публичен регистър на лицата, извършващи дейност като обменно бюро. БНБ пък ще води и поддържа публичен регистър на лицата, които извършват дейност като финансова къща.

Сделки с валута по занятие ще може да извършва лице, регистрирано по Търговския закон, което е вписано в публичния регистър. На физическо лице, което не бъде вписано в регистъра ще се налага глоба от 1000 до 3000 лева, а на юридическите лица и едноличните търговци - имуществена санкция от 5000 до 15 000 лева.

Юридическо лице или едноличен търговец, извършващ дейност като финансова къща, без да е получил лицензия от БНБ ще се наказва с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лева.

Лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни по занятие ще се регистрират в Министерството на финансите в 14-дневен срок преди, а не както бе досега след, започването на дейността им.

Според приетите промени всяка сделка във връзка с първоначалното извършване на преки инвестиции в чужбина от местни лица или еднолични търговци, както и за предоставяне на финансови кредити между местни юридически лица или еднолични търговци и чеждестранни лица ще подлежи на деклариране пред БНБ за нуждите на статистиката на платежния баланс в срок 15 дни след нейното сключване.

За нуждите на статистиката на платежния баланс информация местните юридически лица и едноличните търговци са длъжни чрез статистически форми да отчитат пред БНБ всяко тримесечие вземанията си от и задълженията си към чуждестранни лица, както и преките инвестиции в чужбина.

Те ще трябва да отчитат всяка година до 31 март пред БНБ чрез статистически форми вземанията си от и задълженията си към чуждестранни лица по финансови кредити, ако сборът от тези вземания или задължения надхвърля левовата равностойност на 50 000 лева към 31 декември на предходната календарна година.

Тези текстове прецизират правата на Централната банка, която досега имаше възможността да поиска всякаква информация за нуждите на платежния баланс.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.