На гражданите на Беларус бе забранено да напускат страната си по суша

На гражданите на Беларус бе забранено да напускат страната си по суша

Беларус ограничи възможностите на гражданите си да напускат територията на страната по суша. Само хората, имащи разрешително за постоянен престой в чужда държава, ще могат да го правят. Опозицията разкритикува този ход като нарушаване на закона, предаде Франс прес.

В публикувано снощи съобщение в "Туитър" беларуската служба за гранична охрана каза, че разрешение за временно пребиваване в чужда страна не представлява мотив за пътуване в чужбина.

Беларус въведе през декември 2020 г. ограничения за пътуванията в чужбина. Като причина за това бе изтъкната пандемията от коронавирус. Гражданите имаха право досега да напускат страната си само веднъж на всеки шест месеца.

"Режимът на Лукашенко драстично ограничи правото на беларусите да пътуват с твърдението, че някои мотиви не са достатъчни за напускане на Беларус", коментира в "Туитър" Валерий Ковалевски.

"Конституцията обаче не предвижда никакво условие", каза той и добави, че това е "абсолютно нарушаване на закона".

Пътуванията по въздух остават свободни, но възможните дестинации са ограничени, след като ЕС забрани беларуски самолети да ползват неговото въздушно пространство. Няколко десетки беларуси избягаха от страната си през последните месеци заради репресиите на властта срещу антиправителствени демонстранти. Съседна Литва издаде на редица беларуски дисиденти шестмесечни визи.

Европейският съюз подготвя санкции срещу националната авиокомпания на Беларус и десетина висши беларуски авиационни служители, казаха дипломати, цитирани снощи от Ройтерс.

Предлаганите мерки, включващи замразяване на авоари и забрани за пътуване, са част от пакет нови санкции на ЕС срещу Беларус заради принудителното приземяване на самолет на авиокомпания "Райънеър" в Минск на 23 май, при което беше арестуван журналист дисидент.

Страните от ЕС, които определят случая като държавно пиратство, казват, че проучват възможността за целенасочени санкции, засягащи сектори, имащи основно значение за беларуската икономика, за да се наложи реално наказание на президента Александър Лукашенко. Мерките може да бъдат насочени към продажбата на облигации, петролната промишленост и износа на калиев карбонат.

Преди да бъдат наложени подобни санкции, се очаква до 21 юни, когато има среща на външните министри на страните членки, ЕС да се съгласи за по-малък санкционен списък, включващ физически лица и две юридически лица, като бърз, междинен отговор, казаха дипломатите.

"Всички държави от ЕС са съгласни с този подход", заяви един от дипломатите.

Друг каза, че ще има "ясен сигнал към Лукашенко, че действията му са били опасни и неприемливи".

Посланиците на ЕС още в петък може да дадат предварително одобрение за забрана на полетите на беларуските авиолинии над ЕС и приземяването им на територията на общността, което да позволи на министрите от ЕС официално да одобрят мярката по-късно през месеца.

Великобритания, която вече не е част от ЕС, временно спря разрешителното за полети на беларуския национален превозвач "Белавиа". Очаква се ЕС да направи същото, казаха дипломатите.

Очаква се сред санкционираните лица да бъдат висши служители от беларуските министерства на отбраната и транспорта, военни служители от авиацията, висш служител на летището в Минск и висш служител от гражданската авиация, заявиха дипломатите.

Очаква се също така още една държавна компания от авиационния сектор да бъде включена в черния списък и да ѝ бъде забранено да извършва дейности с ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?