На името на Кристиан Таков ще се учредят фондация и правна клиника

На името на Кристиан Таков ще се учредят фондация и правна клиника

Дни след като стана ясно, че въпреки подписката от 4200 души ръководството на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" отказа да кръсти аудитория на името на покойния преподавател по право доц. Кристиан Таков, негови близки и приятели обявиха, че негово дело и идеи ще бъдат продължени с различни инициативи.

"Факт е, че Юридическият факултет следва практиката да не наименува аудитории на преподаватели и юристи и не бива да се стигматизира резултата от инициативата", коментира пред бТВ в неделя Христо Христев, преподавател по право на ЕС в Софийския университет, който е подкрепил инициативата за именуването на аудитория заради гражданската реакция и заради приятелството му с Таков.

"Същественото е да вземем примера, който Кристиан Таков е оставил във факултета и обществото, и да се обединим, вдъхновим от това, което той е показал като отношение към преподаването, правото и проблемите на обществото, а не да създаваме на тази база огневи точки. Обмисляме и ще опитаме да намерим жива форма, чрез която да продължим примера му –  като юридическа работилница, някакъв тип правна клиника или неформална инициатива”, посочи той.

Майката на Кристиан Таков Галя Йончева съобщи, че в близките дни ще бъде учредена фондация на негово име, но това, което продължава паметта му е работата му.

По повод отказа за именуването на аудитория на името на сина ѝ, Йончева каза, че няма отношение към това. "Кристиан е вложил много философия в своите трудове. Той сам е изградил свой паметник, тези книги ще се изучават и той продължава по този начин да живее”, смята тя. "Моят син остави знаме, което се развява и е символ на големите му идеи за правда, свобода и истина”, допълни майка му..

"В последните пет години открих неподозирани качества в характера на сина ми. След страшната диагноза той не отказваше ангажименти, не промени начина си на живот и дори може би приемаше повече задачи, за да си докаже. че може. И беше с една усмивка на лицето, казвайки, че се чувства добре. В деня на сбогуването с него небето плака и още 2000 души плакаха, които дойдоха да се простят с него. Бях изумена от лавината енергия от тези хора”, каза още Галя Йончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?