На изпита по история в СУ изборът бе между Стамболов и на Иван Асен II

Между две теми избираха да пишат кандидат-студентите на днешния изпит по история на България в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Те бяха "България при управлението на Стефан Стамболов (1887-1894 г.)" и "Възход на българското царство в европейския югоизток при цар Иван Асен Втори".

Темите бяха изтеглени в 65-та аудитория на висшето училище от Елена Григорова от София.

Желание за участие в изпита заявиха 2013 души, но темите стреснаха доста от тях, които напуснаха изпитните зали скоро след началото.

Миналата година през юли на кандидат-студентския изпит по история също се падна тема за Иван Асен Втори.

Тя е и по-лесна от тази за Стефан Стамболов, защото фактологията за българското царство при Иван Асен Втори е по-добре позната на кандидат-студентите, коментира след началото на изпита доц. Пламен Митев – председател на изпитната комисия.

По думите му интересът на българите към средновековната история винаги е по-голям от този към новата история на България. Стефан Стамболов е ярка политическа личност и кандидат-студентите, които добре са се подготвили по новата българска история, биха писали с удоволствие за Стамболов, отбеляза доц. Митев.

Той заяви, че е абсолютна случайност, че за втора поредна година на изпита по история в СУ през юли се пада тема за Иван Асен Втори. "Изпитната комисия дори формулира днес и същите теми, които се паднаха и на предварителния изпит по история през април т.г., като искаме да покажем, че нямаме предпочитания към нито една тема и включваме всички теми от кандидат-студентската програма", каза доц. Пламен Митев.

Препитването цели да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания, уменията им за създаване на аргументиран текст по определен проблем, както и равнището на владеене на книжовния български език, посочиха от СУ.

С история на България се кандидатства за 20 специалности в Софийския университет.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?