Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

На какви условия на работа и компенсации имат право работещите?

0 коментара
На какви условия на работа и компенсации имат право работещите?

В България основните права и задължения на работодателите и служителите, които да осигурят безопасност на работното място и да премахнат или намалят риска за живота и здравето на работещите , са уредени в Кодекса на труда, както и в Закона за здравословни и безопасни условия на труд  и в Кодекса за социално осигуряване. Съществуват и доста на брой наредби, които регламентират отделни детайли (разследване на трудови злополуки, професионални болести, почивки, отпуски и други).

Най-общо основните правила, свързани с безопасност на труда, са следните:

От особена важност е осигуряването на инструктаж и обучение на служителите по всички аспекти на безопасността в предприятието. При работа с машини се изисква и съответната правоспособност.

Служителите имат право на специално работно облекло и предпазни средства, когато работят със или при опасни или вредни за здравето или живота машини, съоръжения, течности, газове, стопени метали, нажежени предмети и други подобни (ръкавици, очила, каски и други).

В случай, че рискът от въздействието на определени вещества или при работа в опасна среда, законите уреждат специални изисквания относно продължителността на работа.

Определени категории служители например имат право и на безплатна храна (служители, работещи с източници на йонизиращо лъчение, с биологични агенти, миньори и т.н).

Всички работници и служители имат право на периодични медицински прегледи.

Най-общо опасностите на работното място могат да се разделят на трудови злополуки и професионални болести.  

Трудовата злополука представлява внезапно увреждане на здравето (счупване, натъртване, мозъчно сътресение) станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност или смърт. Законът предвижда определени задължения за работодателя да докладва тези злополуки, както и ред за тяхното регистриране и разследване. Най-важното е, че пострадалият служител или неговите наследници имат право на различни обезщетения:

- парични обезщетения за временна неработоспособност
- парично обезщетение при трудоустрояване
- лична или наследствена пенсия за инвалидност
- парични помощи за профилактика и рехабилитация
- еднократна помощ при смърт

Професионалните заболявания настъпват изключително или предимно под въздействието на вредните фактори на работната среда или на трудовия процес върху организма и се съдържат в списъка на професионалните болести. Вредните фактори на работната среда са външните условия, при които осигуреното лице полага труда си. Това са заболявания, предизвикани от химични фактори. (отравяне с олово), физически фактори и пренапрежение, въздействие на прахове и алергии, злокачествени заболявания, инфекциозни и паразитни заболявания (например заразяване на медицински работник при лечение на пациент). Тези заболявания се съобщават и подлежат да потвърждаване или отхвърляне от ТЕЛК, като работниците и служителите отново имат право на същите обезщетения като тези за трудовата злополука.

По данни на НОИ професиите с най-много признати професионални заболявания са металурзи, заварчици, миньори, оператори на машини, механици и монтьори, шивачи и кожухари. Има обаче признати професионални заболявания и при лекари, готвачи, пожарникари и полицаи и др.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.