На Керчан баир завърши походът "По стъпките на четата на Таньо войвода"

На Керчан баир завърши походът "По стъпките на четата на Таньо войвода"

На Керчан байр, край поповското село Априлово, завърши 28-ят поход "По стъпките на четата на Таньо войвода". По традиция на днешната дата в местността пред величествения паметник на войводата се поднасят венци и цветя.

Своеобразен разбор на похода направи д-р Анатоли Кънев - председател на културно-просветно дружество "Родно Лудогорие", основен организатор на проявата. Тази година по стъпките на четата са преминали 400 участници от Тутракан, Силистра, Разград, Попово, Търговище, Средище и София.

Маршрутът, следващ бойният път на четата, е 220 км, и е изминат за четири дни. Следовниците на четниците са преминали през 28 населени места от различни общини в Североизточна България, уточни Кънев.

От девет години походът е с национален статут и се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката.

Таньо Стоянов Куртев е роден в Сливен през 1846 г. Съратник на Васил Левски, заточеник в Диарбекир от 1873 г., емигрант в Румъния. По идея на Христо Ботев две чети акостират на Дунавския бряг в помощ на Априлското въстание: при Козлодуй слизат 205 четници, начело с Христо Ботев, а при с. Пожарево до Тутракан – четата на Таньо Стоянов от 28 четници. Неин водач е Стефан Николов – Заралията, а знаменосец – Велко Дачев Тишев.

Споделяне

Още от България