На конференцията в Бахрейн арабските страни от Залива и Израел флиртуваха усилено

Зетят на Тръмп Джаред Къшнър (в средата)

Арабските страни от Персийския залив и Израел флиртуваха усилено на конференцията в Бахрейн, но без решение на израелско-палестинския конфликт нормализирането на отношенията между тях остава несигурно, смятат анализатори, цитирани от Франс прес.

Извънредно интервю на бахрейнския министър на външните работи за израелска телевизия и безпрецедентното присъствие на израелски участници и журналисти белязаха провелата се в Манама във вторник и сряда среща, на която САЩ представиха план, целящ съживяване на намиращата се в постоянна криза палестинска икономика.

Гражданите на еврейската държава обикновено са персона нон грата в страните от Персийския залив, които нямат дипломатически отношения с Израел.

"От историческа гледна точка Израел е част от наследството на този регион, еврейският народ има място сред нас и точно затова искам да кажа (на израелците): трябва да говорим", заяви (бахрейнският външен министър) шейх Халид бен Ахмед Ал Халифа в интервю за частната израелската телевизия Канал 13, което беше излъчено в сряда.

Според Нийл Патрик, специалист по Персийския залив, това интервю "е основният успех" на конференцията, от гледна точка на Израел, както и на САЩ, които са съюзници както с еврейската държава, така и със страните от Персийския залив.

"Страни като Бахрейн са по-склонни да влязат открито в контакт (с Израел), но мисля, че би било прекалено рано да се очаква нещо повече от флирт без съществени промени на терен", казва по-предпазливо Елизабет Дикинсън, анализаторка в Международната кризисна група, в изявление пред АФП.

Общ враг

Арабските страни от Персийския залив имат стимул да намерят допирни точки с Израел поради споделяната от тях враждебност към Иран, когото обвиняват в опит да засили влиянието си в региона и да се сдобие с ядрено оръжие.

"Посланието на Залива според мен всъщност е доста ясно: Израел може да бъде полезен и стабилен съюзник в един нестабилен регион, но само ако има споразумение с палестинците", гласи тълкуванието на г-жа Дикинсън.

Нийл Патрик прави аналогични изводи, като според него "е слабо вероятно (срещата) в Бахрейн директно да доведе до установяване на пълни дипломатически отношения с Израел без подкрепата на палестинските лидери за едно окончателно и политическо споразумение".

Палестинската администрация бойкотира срещата в Бахрейн, на която Джаред Къшнър, зет и съветник на американския президент Доналд Тръмп, защити икономическата част от американския план за решаване на близкоизточния конфликт, която според него е предварително условие за мирно споразумение.

В очите на палестинската автономия Къшнър размаха този план за 50 милиарда долара инвестиции в палестинските територии и съседните страни, за да позволи на открито произраелската администрация на Тръмп да наложи политическо решение, което би било неблагоприятно за палестинците и би пренебрегнало тяхното искане за независима държава.

Палестинските лидери прекъснаха всички официални контакти с Вашингтон, след като Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел. Палестинците искат окупираният и анексиран от Израел Източен Ерусалим да стане столица на държавата, към която се стремят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят