На кораб "Елена" е бил извършен вътрешнотерористичен акт, според ВВС

Случаят с кораб "Елена" е вътрешнотерористичен акт, заяви на пресконференция във Варна днес началникът на ГЩ на ВМС контраадмирал Емил Люцканов, цитиран от БТА. Морякът Петър Попов уби двама моряци, рани капитана и взе за заложници 10 от членовете на екипажа. Попов бе отведен снощи с военен кораб в ареста във Варна, по случая ще бъде образувано дело.

Ген. Люцканов ръководи операцията за спасяване на екипажа на изчезналия в понеделник кораб. Военоморските ни сили се задействали по сигнал от норвежки кораб за стрелба на борда на "Елена".

С пристигането на корветата "Мълния" на мястото на инцидента, координаторът на операцията кап.първи ранг Георги Русев успял да осъществи с телефонна връзка с екипажа, който стоял изолиран в задната част на кораба. Моряците съобщили, че капитанът е заключен в каютата си и на борда има нападнати и пострадали хора. Междувременно корабът бе останал и без електричество.

След получаване на тази информация, в акцията са били включени група от специалните сили и медицински екип от лекар и психолог. През това време нападателят Петър Попов, който държал повече от денонощие екипажа за заложници, бил на палубата. При вида на приближаващата спецгрупа, морякът скочил във водата, която била с температура 8 градуса. Той бил изваден, оказана му е медицинска помощ, след което е откаран до Варна, допълни Люцканов.

Единственото обяснение за бандитската постъпка на моряка Петър Попов беше преразказ на казаното от психолога по случая - че е действал изключително жестоко, което е подействало като шок на екипажа. Попов е 32-годишен и изключително добре сложен физически, но с доста лабилна психика.

При овладяването на ситуацията на борда било установено, че двамата пострадали моряци, нападнати от Попов, вече нямат пулс. Капитанът на "Елена" е отказал да слезе от кораба, за да му бъде оказана медицинска помощ, добави контраадмиралът.

Лошите метеорологични условия, аварията на плавателния съд и липсата на достатъчна видимост също са допринесли за по-тежка ситуация, коментира Люцканов.

Тази сутрин влекачът "Перун" е започнал буксир на кораба към Варна, очакваното време на завръщане е най-рано утре сутринта. Транспортирането на кораба е патрулирано от фрегата "Смели" и един хеликоптер на ВМС.

Контраадмирал Люцканов оцени високо действията на ВМС в този случай. Всичко бе съгласувано с Генералния щаб, взаимодействието с другите институции премина по план, координацията бе изключително точна, обясни той.

Случаят с "Елена" е доказателство, че координацията на подобни ситуации трябва да бъде възлагана на ВМС, особено когато инцидентът е в извънтериториални води, коментира контраадмирал Люцканов. Корабът "Елена" бе в неизвестност от 1 декември, като едва в следобедните часове на 2 декември бе получена информация за неговите координати в района на нос Емине. Плавателният съд, собственост на столичното дружество "Балкан Шипинг", плаваше по рейс от Украйна за пристанище Бургас.

Споделяне
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?