На летище София ще се каца “на сляпо” след 6 месеца

На летище София ще се каца “на сляпо” след 6 месеца

След шест месеца се очаква да изтече изпитателния срок на въведената на летище София система за приземяването на самолетите при мъгливо време - т.нар. сляпо кацане. Тогава аерогарата ще получи втора категория, коментира министърът на транспорта Петър Мутафчиев в понеделник заради променените в последните два дни графици за кацане и излитане на самолетите на столичната аерогара заради гъстата мъгла.

Оборудването е внедрено, но след изтичането на пробния период трябва да бъде одобрено от въздухоплавателната администрация, заради което при гъста мъгла летището се затваря.

Само в понеделник лошите атмосферни условия доведоха до анулирането на 11 полета от аерогара София. От приземяващи се по разписание 51 самолета са кацнали 38, но до 23 часа разписанието ще си влезе в график.  

Срокът за окончателното откриване на новия терминал на летището е 20 декември и твърдо ще държа за неговото спазване, заяви Мутафчиев.

Председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов съобщи пред БНР, че съществува шанс да се даде отсрочка за типовата сертификация на селскостопанските и карго самолетите. В момента в България се провежда инспекция на специалисти от Европейската агенция по авиационна безопасност за състоянието на авиационния сектор след критиките в мониторинговия доклад на Европейската комисия през септември.  

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?