На Македония й трябва международна помощ в борбата с горските пожари

На Македония й трябва международна помощ в борбата с горските пожари

Македонският оперативен координационен център за защита от горски пожари реши да предложи на правителството на страната да поиска международна помощ за гасенето на горските пожари от въздуха, съобщи Центърът по управление на кризисни ситуации в Скопие.

В момента от огън са обхванати борови гори в районите на населените пунктове Лутовец, Самоков, Дреновец, Ясиковец, Растеш, Слатина, Македонски брод. Ситуацията се усложнява от високите дневни температури, достигащи до 40 градуса, от силния вятър и липсата на дъжд.

По данни на координационния център, в района на Македонски брод в западната част на страната пожарът не застрашава намиращите се наблизо населени пунктове, обаче по-нататък е необходимо да се задействат нови ресурси в борбата с огнищата на пожарите.

Да вчера пожарите в Македония носеха предимно локален характер. Неголеми запалвания периодически се отбелязваха в района на Куманово и за локализацията им бяха достатъчни силите на местните пожарникари. В понеделник вечерта обаче ситуацията се усложни и македонското правителство хвърли в борбата с огъня около 60 военнослужещи от армията на страната, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още от Свят