На Марс е открита вода в течно състояние

Езерото, скрито под лед, се доближава до среда, в която може да съществува живот

Учените за пръв път откриха доказателства за съществуването на вода на Марс – в течно състояние. Те смятат, че това е езеро с диаметър около 20 км, разположено на южния полюс на планетата и скрито от дебела ледена шапка.

Преди това имаше предположения, че повърхността на Марс периодично се стича вода от топящи се ледници, но сега за пръв път има основания да се смята, че на Червената планета съществува и постоянен водоем с вода в течно състояние.

Откритието е направено чрез използването на радарния инструмент Marsis, който е на борда на орбиталната станция Mars Express.

Учените определят откритието като вода и възможно местообитание за микробен живот, съобщи Ройтерс.

Езерото е оформено като заоблен триъгълник, разположен на около 1.5 километра под повърхността на леда.

Независимо, че въпросът за живот навсякъде другаде освен Земята, е един от най-сериозните въпроси в науката, новите открития предлагат изумителна възможност за подобно предположение, макар и без доказателства, тъй като водата се смята за основна съставка за живота.

Учените коментират, че може да отнеме години, за да се провери дали всъщност има живи организми във водното езеро, което прилича на езерата по ледниците на Земята. Може би на това ще бъде посветена бъдеща мисия, която ще пробие леда и ще вземе проби.

"Това е място на Марс, където има нещо, което най-много се доближава до среда, в която животът може да съществува", обяснява планетарният учен Роберто Орозеи от Националния институт по астрофизика в Италия, ръководител на изследването, публикувано в списание Science .

"Този вид среда не е точно идеалната ваканция, или място, където ще плува риба. Но има земни организми, които могат да оцелеят и да процъфтяват в подобна среда. На Земята има микроорганизми, способни да оцелеят дори в лед", коментира ученият.

Откритието е направено и чрез данни, събрани между май 2012 и декември 2015 г. с апаратура на борда на космическият апарат Mars Express на Европейската космическа агенция, която пуска радарни импулси, които проникват в повърхността на Марс и ледените шапки.

"Това ни отне много години и анализ на данните и се опитвахме да намерим добър метод, за да се уверим, че това, което наблюдаваме, недвусмислено е течна вода", допълва Енрико Фламини, колега на Орозеи от Италианската космическа агенция.

Радарният профил на местоположението напомня този на езера под ледниците, намиращи се на Земята в Антарктика и Гренландия.

Марс много отдавна е бил по-топъл и по-влажен, имал е значителни водни тела, както се вижда от сухите езера и речните долини на повърхността му. Имаше известни признаци на течна вода понастоящем на Марс, включително спорни доказателства за водната активност по марсиански склонове, но не и доказателство за наличието на течна вода.

Орозеи коментира, че водата в марсианското езеро е под нормалната точка на замръзване, но остава течна благодарение на високите нива на соли. Той определя температурата на водата между минус 10 градуса и минус 70 градуса по Целзий.

Остава да разберем дали ще намерим повече подводни водоеми или откритието е някакво изключения, добавя Орозеи.

Ако се открият други и съществува мрежа от езера под ледници, както на Земята, това може да означава, че течната вода е съществува милиони години или дори отпреди 3-1/2 милиарда години, когато Марс е бил по-гостоприемна планета.

Въпросът е дали някакви форми на живот, които биха могли да се развият отдавна на Марс, са намерили начин да оцелеят досега. "Никой не смее да предлага или предполага съществуването на по-сложна форма на живот", коментира Роберто Орозеи.

Споделяне

Още от Свят