На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

Скопие се надява на "креативно решение", опозицията и в двете страни готви протести

На масата за преговори за името на Македония остават три предложения
Поредни положителни сигнали за решаване на спора за името между Македония и Гърция дойдоха от управляващите, но опозиционните партии и в двете страни готвят протести. 
 
Гръцкият външен министър Никос Коциас каза в интервю за държавната телевизия ЕРТ, че имената, които са останали на масата за преговорите, са Северна Македония, Горна Македония и Нова Македония.
 
Според него в следващите дни може да се стигне до споразумение, с което да бъде сложена точка на десетилетния спор за името на Македония.
 
На подобно мнение е и македонският премиер Зоран Заев: "Процесът е към самия край и вярвам, че той ще бъде щастлив и успешен."
 
Въпреки това все още не е ясно кога ще се проведе телефонният разговор между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, който трябва да официализра постигнатия пробив. 
 
Коциас заяви, че "правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел". 
 
Коциас обаче изрази надежди, че тези трудности ще бъдат преодолени до няколко дни.
 
"Сега е моментът да кажем голямото "да“ или голямото "не". Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и падания, и трябва да имаме търпение. Но докато няма споразумение, нищо не е завършено", коментира първият дипломат на Атина. 
 
Заев от своя страна посочи, че "телефонният разговор ще се проведе до дни". 
 
"Работим върху създаването на условия за телефонен разговор. Става въпрос за дни. След като това стане гражданите ще бъдат информирани, включително и за съдържанието му", каза македонският премиер. 
 
В същото време депутатът от коалиционния партньор на Заев – ДУИ (една от албанските партии в македонския парламент) Артан Груби коментира, че договорът е въпрос на няколко дни, тъй като в момента се обсъждат някои "креативни решения". 
 
Той посочи пред телевизия Канал 5, че подобни решения са  "Република Крушевска Македония", "Република Съвременна Македония", "Република Европейска Македония".
 
Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област. Управляващите и в двете страни са изправени пред вътрешни пречки да решат спора. Опозицията в Гърция не приема включването на думата "Македония" под каквато и да било форма в новото има и готви масови протести. Подобни демонстрации се проведоха и в Скопие. Според опозиционната ВМРО – ДПМНЕ правителството на премиера Зоран Заев е некомпетентно, съсипало е икономиката, понижило е заплатите и пенсиите и е навредило на националните интереси, преговаряйки с Гърция за възможно ново име на страната.
 
Според Коциас споразумението е добър компромис, от който печелят и двете страни.
 
Гръцкият министър не пожела да коментира информацията, че е договорено името Северна Македония и заяви, че окончателният вариант ще бъде обявен от премиерите на двете съседни държави.
 
Говорейки за възможните имена, Коцияс също така заяви, че "Атина е предложила на Скопие" да предложи нови имена, ако не приема някое от предложенията на посредника на ООН в спора Матю Нимиц.
 
Той отговори и на критиките от опозицията, заявявайки, че предишните гръцки правителства са приемали решения като Република Македония-Скопие, т.е. с двойна формула, без изискване за всестранна употреба, т.е. ерга омнес.
 
"Наш национален интерес е да решим проблема с името на съседа и това е целта на нашата активна външна политика", каза Коциас.
 
Освен към името, Гърция има претенции и към македонската конституция, която според нея допуска присъединяване на съседни територии. 
 
Македония показа, че е готова на отстъпки и бърза да реши спора, тъй като се надява  в края на юни да получи покана за начало на преговорите за влизане в Европейския съюз.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?