На местните избори се купуват най-много гласове на най-ниска цена

На местните избори се купуват най-много гласове на най-ниска цена

На местните избори има най-голям интерес към купуване на гласове, а цената на един глас е най-ниска, сочат данните от емпирично изследване на политолога Стойчо Стойчев, който е автор на книгата "Контролираният и купен вот като инструмент за завладяване на държавата от организираните престъпни мрежи”.

По данни от емпирично изследване на Стойчев за периода 2015 – 2017 г. на местните избори са купени 240 000 гласа, на парламентарните – малко над 180 000, а на президентските – 225 000.

Най-предлаганата сума на местните е 30 лв., на президентските - 50 лв., а на парламентарните – 40 лв, обясни Стойчев пред бТВ.

Не можем да твърдим, че това е точната сума, има плюс/минус някаква грешка, уточни той.

“Виждаме е, че на местни избори е най-голям интересът към купуването на гласове, защото с малък брой гласове можеш да спечелиш мандати. Например в една община като Бургас с малка инвестиция от около 7 000 – 8 000 лв. можеш да вкараш човек в общинския съвет, а след това си даваш сметка този човек в какви решения участва и какви бюджети разпределя”, обясни Стойчев.

Той напомни, че в по-малки общини с 5 – 6 гласа човек може да пренареди цялата листа и да влезе в общинския съвет и след това да гласува бюджета, обществени поръчки и т.н.

“По-проблемното е, че не само богатите бащи могат да си купят депутатско място, но и престъпните организации”, каза още той по повод коментара на финансовия министър Владислав Горанов отпреди дни, че бащите на някои млади кандидати от листите ще трябва по-дълбоко да се бръкнат при по-висок праг за пренареждане на листите.  

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?