На някои командири в армията им се падат по 1-2 подчинени

На някои командири в армията им се падат по 1-2 подчинени

Военният министър Аню Ангелов разкри в петък , че в определени висши командни звена съотношението между командири и командвани е 1 към 1.3.

"Това означава, че колкото са началниците, толкова са и хората, които работят", посочи Ангелов пред БНТ. Според него оптималното отношение е 1 към 10.

Министърът съобщи, че в момента в администрацията на министерството съотношението началници-подчинени е 1 към 6. Съкращението на администрацията на МО с 32% мина през Министерския съвет, а Ангелов вече анонсира и 25-процентна редукция на висшите командни звена.

"Сега с това преструктуриране, всички директори и началници на отдели в Министерство на отбраната и в щаба на отбраната включително ще имат строго определени отговорности и ще носят отговорност със своя подпис", посочи Ангелов.

Той съобщи още, че МО ще изплати до края на месеца 50% от задълженията към строителни фирми за миналата година. Задълженията по текущата издръжка – ток, вода, парно, храна - са намалени с 30 млн. лева за три месеца на базата на "изключителни икономии" за сметка на обществени поръчки и планове, които трябва да бъдат изпълнени тази година.

След като премиерът Бойко Борисов разпореди шефовете на търговски дружества с държавно участие да не взимат повече пари от ресорните им министри, Ангелов съобщи, че заплатата на изп. директор на военноремонтното дружество "Терем” е 5900 лв., значително над министерската заплата от 2950 лева.

"В много случаи тези дружества не печелят, а източват бюджет. Това е проблемът и затова аз считам тази мярка за добра", посочи министърът. Мярката в МО ще бъде приложена само за трима души – един изпълнителен директор и двама управители.

Военният министър съобщи още, че поради липса на средства МО ще настоява да се откаже от купуването на шест хеликоптера "Пантер" за военноморските сили по договора с компанията "Юрокоптер".

Договорът бе сключен през 2005 година и е на стойност 358 млн. евро за общо 18 хеликоптера - 12 "Кугър" за военновъздушните сили и 6 вертолета "Пантер".

До края на месеца МО ще предложи официално да се откажем от "Пантер"-ите, а с вече платените средства за първите три хеликоптера и средствата, които трябва да бъдат платени в началото 2011 година за другите три, да се заплатят задълженията за последните три хеликоптера "Кугър". По този начин бюджетът ще бъде освободен от задължения за 50 млн. лева. Вертолетите "Кугър" пък могат да изпълняват в определена степен и задачи над море, въпреки че нямат определено специално оборудване.

Ангелов съобщи, че ще се водят преговори и с "Аления Аеронавтика". Договорът с фирмата е за 5 транспортни самолети "Спартан" на обща стойност 91 млн. евро. Досега България е получила два самолета.

Споделяне

Още по темата

Още от България