На "общата" тераса на шефа на КПКОНПИ има сауна за шест човека

Пламен Георгиев ипотекирал нещо, което не смята за свое

На "общата" тераса на шефа на КПКОНПИ има сауна за шест човека

Сауна за шест човека, зимна и лятна градина, душ и барбекю. Това има на тересата от 186 кв. м., част от апартамента на шефа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в столичния квартал "Гео Милев”. Данните са от обявата за продажба на жилището, пусната през 2016 г., т.е. година преди Георгиев да го купи. Това показва проверка на Антикорупционния фонд.

Цена

В същата обява е посочена и много по-висока цена от записаната в нотариалния акт на Георгиев. Според обявата жилището се продава за 265 хил. евро. Шефът на КПКОНПИ обаче го купува за 150 хил. евро. Като произход на средствата посочва банков кредит и пари от продажба на друг апартамент. Човек, ходил да оглежда жилището, разказа, че собствениците му не са били съгласни да свалят цената повече от 8-10 процента.

За апартаментите на Георгиев се заговори, след като Биволъ съобщи, че при покупките им са посочени цени по-ниски от данъчните им оценки. Това не е незаконно, но е съмнително. Шефът на КПКОНПИ отговори, че единият му нотариален акт бил сбъркан, а във втория случай терасата с барбекюто и сауната не би трябвало да е част от данъчната оценка, защото е покрив и следователно обща част на сградата, въпреки че я ползва само той. Затова и той не я е посочил в имотната си декларация. Там фигурира само по-малката тераса на жилището – от 48 кв. м.

https://www.mediapool.bg/gal/78/orig_db31f7e303f49f7f0548a2f78577965b.jpg

Терасата от 186 кв. м., която според шефа на КПКОНПИ не би трябвало да влиза в данъчната оценка, защото е покрив. Снимка: бТВ

Георгиев се позова на практиката на Върховния касационен съд, според която покривът си остава обща част, дори и когато се ползва само от един собственик. До въпросната тераса наистина има достъп само собственикът на тризонета, става ясно от обявата. Тя е на второ ниво и е изцяло свързана с първото ниво на жилището. До нея се стига само по една стълба.

"Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата по смисъла на Закона за собствеността, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици. Константна е практиката на Върховния касационен съд, че покривът на сградата, включително и когато може да се ползва като терасата на едно от жилищата, се включва в общите части на сградата, при което наличието на достъп до него само от един от обектите не променя тази му характеристика”, пише в позицията на Георгиев, разпространена от КПКОНПИ миналата седмица. Изваждайки терасата от общата данъчна оценка, Георгиев намалява стойността ѝ, което автоматично пък значи, че платената от него цена е по-висока от данъчната оценка. При това положение остава загадка защо данъчната админситрация е включила терасата в общата оценка, издадена през 2017 г.

Грешка в нотариалния акт при другия апартамент на шеф на КПКОНПИ стана причина да се намали данъчната му оценка. Тази грешка бе открита седем години след покупката и едва след като около имотите се разшумя. Георгиев обясни, че по неизвестни за него причини данъчната оценка на апартамента му и двата гаража е завишена с над 100 хил. лв. и в нотариалния акт има грешка. Той си извади нова данъчна оценка, актуална към 2012 г., за да докаже твърденията си.

Ипотека

Въпреки че твърди, че няма "индивидуални собственически права" Георгиев все пак е ипотекирал терасата си, съобщи бТВ. Тази част от жилището е изрично посочена като такава, върху която е учредена ипотека. Според Валя Гигова, адвока по вещно право, ако Георгиев смята, че терасата не е негова, тя не би трябвало да е част от ипотеката. В противен случай договорът би бил нищожен. 

"Ипотека, кяото не принадлежи на този, който ипотекира, е нищожна и тогава банката при едно принудително изпълнение, ако не се изпълняват доброволно задълженията, няма да може да се удовлетвори", заяви тя.  

Досега Георгиев не е обяснил как хем смята, че терасата не е негова собственост, хем я е ипотекирал.

Споделяне

Още по темата

Още от България