На първо четене депутатите решиха Бюрото по защита да не е към главния прокурор

На първо четене депутатите решиха Бюрото по защита да не е към главния прокурор

Депутатите приеха на първо четене три законопроекта, предвиждащи Бюрото по защита, което в момента е към главния прокурор, да бъде върнато като структурата на Министерството на правосъдието.

Предложението не беше подкрепено само от ГЕРБ и ДПС.

Точката бе включена в дневния ред на депутатите за сряда по искане на "Демократична България" (ДБ), която е вносител на един от законопроектите. Другите два са на "Има такъв народ" (ИТН) и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

Предложението на ИТН е Бюрото да стане специализиран отдел към Министерството на правосъдието с името "Бюро по защита на застрашени лица", а решението кои лица да се охраняват, да се взима от Съвет по защита с мнозинство 2/3 от членовете му. Хората на шоумена Слави Трифонов предвиждат едномесечен срок, в който Бюрото да премине към министерството, ако поправките бъдат приети окончателно.

От ДБ и ИБГНИ пък предлагат Бюрото да премине към Главната дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието.

Трите партии смятат, че Бюрото няма място в прокуратурата и естественото му място е в Министерството на правосъдието. Според тях в сегашната ситуация се нарушават принципите за разделение на властите.

Самото Бюро беше под ръководството на Министерството на правосъдието до 2014 година, когато премина към главния прокурор.

В момента Бюрото би трябвало да охранява основно свидетели, но след като мина към прокуратурата и особено след като тя бе оглавена от Иван Гешев, структурата се превърна в нещо като негова преторианска армия. Служители на Бюрото охраняват Гешев и участват в някои от най-зрелищните акции.

През август Гешев изпрати на Народното събрание доклад за дейността на Бюрото. От него се разбра, че за първата половина на 2020 г. то се е грижило за 16 защитени свидетели и трима магистрати. Един от магистратите е самият главен прокурор. Срещу това данъкоплатците са поели разходи в размер на близо 10 милиона лева.

Президентът Румен Радев пък атакува през март пред Конституционния съд законността на Бюрото по защита заради това, че то е на подчинение на главния прокурор, а има полицейските правомощия да арестува хора, което е конституционно правомощие на изпълнителната власт. КС обаче все още не се е произнесъл.

Под ръководството на Гешев въпросното Бюро нашумя с участието си в редица показни арести, включително с нахлуването в президентството през лятото на миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?