На първо четене: Признаването на вина няма да намалява присъдата

На първо четене: Признаването на вина няма да намалява присъдата

Съкратеното съдебно следствие, което дава възможност за намаляване на присъдата при признаване на вина, е на път да отпадне. Парламентът прие на първо четене законови промени, ограничаващи прилагането му при тежки престъпления като убийство, например. Новите текстове бяха внесени след изнасилването и убийството на седемгодишно момиченце в сливенското село Сотиря.

Депутатите одобриха общо три законопроекта за отпадане на съкратената процедура. Техни автори са БСП, Обединени патриоти и ГЕРБ. Първите два варианта предвиждат отпадане на възможността присъдата да бъде намалена с една трета, ако извършителят признае вина. Предложението на ГЕРБ е съдът да решава дали да намали присъдата с до една пета.

В момента законовият текст е императивен и не оставя място за преценка, т.е. намалява се присъдата за всяко едно престъпление.

Освен за убийство се предлага кратката процедура да отпадне и при тежки телесни повреди.

Хората го искат

Промените на ГЕРБ са продиктувани от желанието на обществото престъплениците да бъдат наказвани бързо, обясни депутатът Ана Александрова. Затова управляващите предлагат диференцирана процедура със запазване на възможността съдът да преценява дали да приложи съкратена процедура и така делото да завърши бързо. 

"Евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и ненаказване на дееца", обясни Александрова. Тя допълни, че ГЕРБ ще подкрепят подобни промени. Все още не е ясно кой вариант ще се приеме окончателно - дали с цялостно отпадане на съкратената процедура или с възможност за прилагането ѝ по преценка на съда.

Не е достатъчно

"За мен и трите закона са недостатъчни, за да върнем нещата на мястото им. Да се върнем към времето, в което наказателната репресия има за цел генералната превенция. Не друго и това може да стане само с отпадането на тази привилегия, защото и при трите закона привилегията продължава, но в по-малки размери, но не дотам, докъдето беше до този момент", зави депутатът от "Атака" Павел Шопов. Според него рано или късно ще се стигне до пълното отпадане на кратката процедура.

История

Съкратеното съдебно следствие беше въведено преди повече от 10 години с идеята за по-бързо правосъдие. Оттогава то е прилагано многократно. Често пъти делата свършват в едно или няколко заседания. При тежки престъпления като убийство винаги има недоволство, когато процедурата се прилага. По този начин завърши делото за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. Обвиняемият Северин Красимиров призна изцяло вина и процесът приключи в едно заседание. По същия начин се развиха събитията и при обвинения за убийството на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново Илиян Здравков. Рецидивистът първоначално отричаше, че е извършител, но след това призна вина.

Дори и промените да бъдат приети, те няма да лишат от възможност обвиняемия за убийстовото в Сотиря Мартин Трифонов да намали присъдата си. Той бе арестуван часове след жестокото престъпление. Полицаи го простреляха в краката при преследването. След това бе обявено, че Трифонов в направил самопризнания. Делото срещу него още не е започнало.

Споделяне

Още от България