Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

На пазара е пусната лютеница с ефект на джойнт

3 коментара
Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Изследване на организацията "Активни потребители" е установи наличие на наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар. Откритото вещество е олеамид и обикновено се влага в пластмаси и смазки.

"Ако попадне в човешкия организъм, то има две действия - като приспивателно и като наркотик, който въздейства на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната", обяснява д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете, цитиран от "Офюнюз".

"Търсихме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то - индустриалният химикал олеамид", разказва д-р Иванов.

Няма как веществото да е попаднало в храната от някаква пластмаса, защото е било в по-голямо количество.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени. При тестовете разликата в качеството е драстична в полза на домашното производство.

Разликата между написаното на етикета и реалното съдържание също е чувствителна. "Открихме огромно количество въглехидрати в индустриално произведените лютеници", посочи д-р Иванов. При тях средният процент е 18%, а при домашните – 12%. Причината за това са добавянето на нишесте и захар.

"В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар - това е скандално много", сочи д-р Сергей Иванов. Според него захарта се влага, за да се пристрастят потребителите, а нишестето, за да се сгъсти продуктът.

В изследването не са били включени био лютеници, защото целта е била да се изследват масовите продукти. Резултатите от изследването ще бъдат оповестени в петък, но няма да се споменава марката лютеница с олеамид, защото е сезирана прокуратурата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Владимир Павлов
    #3

    Разликата между написаното на етикета и реалното съдържание също е чувствителна. "Открихме огромно количество въглехидрати в индустриално произведените лютеници", посочи д-р Иванов. При тях средният процент е 18%, а при домашните "Огромно", докторе, е нахалството ти.С колко лъжички захар си пиеш кафето? Две?! А аз с три. Огромна разлика, докторе.Добавките си имат Е-та. Нарушението не става много ясно от това бла-бла.Има ли го, няма ли го на етикета. Какви са разликите в процентите? А ако си направите труда да попитата Гугъл като какво нещо е олеамида, ще разберете, че публикацията е меко казано дезинформация.

  2. Асенов
    #2

    Мики е хапнал вече от тази лютеница.

  3. Ха ха ха! деморацията и американизацията много напреднаха у нас!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.