На президента му "омръзнало" от предизборни бръмбари

Сн. БГНЕС

"На мен вече ми омръзна от темата СРС-ата и бръмбари предизборно. Преди един месец правителството подаде оставка. Даваме ли си сметка защо. Имахме парламентарна криза, политическа криза и продължаваме да сме в нея. Защо?”, каза президентът Росен Плевнелиев в събота.

Той призова прокуратурата да стигне докрай при разследването на поредния СРС-скандал. ” От една страна е важно да се види автентичността на тези записи, от друга страна обаче трябва да се погледне и по-дълбоко. Има ли предпоставки за престъпление. И ако има – да се стигне до края”, каза държавният глава.

В петък медиите бяха изпратени поредната порция подслушани разговори. Главни герои в тях са лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, градският прокурор на София Николай Кокинов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Записът от около час и половина разкрива ужасяващите мащаби на политическото влияние върху прокуратурата и вътрешните зависимости по върховете на властта. Унизителното раболепие на Кокинов пред лидера на ГЕРБ, което лъсва от записите, доведе до оставката на градския прокурор.

”Не може повече да се заливат българските граждани със скандали, бръмбари и СРС-та. Като президент категорично подкрепям усилията на институциите. След като сме започнали, ще стигнем докрай. Аз съм човек, който вярва в институциите. Служебното правителство е развързало ръцете на прокуратурата и на всички останали компетентни органи. Очаквам бързи и адекватни действия и очаквам този път наистина да се стигне докрай”, каза Плевнелиев. Той обаче не уточни кой преди това съответно е вързал ръцете на прокуратурата.

Президентът каза, че ще следи внимателно резултатите от работата на държавното обвинение, което досега е работило ”адекватно”. Плевнелиев обаче отхвърли възможността да иска от Бойко Борисов да се откаже от имунитета си, за да бъде разследван.

”Аз съм президент, който е поставен в ситуацията две седмици преди изборите не просто да отговаря за държавата, за служебното правителство, но и да даде всичко от себе си, за да можем да имаме една коректна предизборна кампания. Не очаквайте от мен да давам оценка на един или друг политически лидер”, каза президентът.

В коментар за хода на предизборната кампания той каза, че е неприемливо на разумните искания на хората да се отговаря със СРС-ата.

Споделяне

Още по темата

Още от България