На президента на Венецуела му оставало още няколко месеца живот

Раул Кастро посреща Уго Чавес на летището в Хавана ЕПА/БГНЕС

На президента на Венецуела Уго Чавес му остават няколко месеца живот. Това заяви венецуелският лекар Хосе Рафаел Маркина, който живее в САЩ и е близък с грижещите се за Чавес медицински екипи в Каракас и Хавана, предадоха информационните агенции.

 

"За съжаление, на президента не му остава много живот. Едва няколко месеца. Моята прогноза е, че трагичната развръзка ще настъпи през април", каза Маркина.

 

"Болестта му навлезе в агресивна фаза. Чавес има метастази в тазовата област, което води до унищожаване на нерви в гръбнака, а това може да го парализира. Операцията, която му предстои в Хавана, сама по себе си не е рискова. В следващите 72 часа обаче могат да произтекат сериозни усложнения", обясни Хосе Рафаел Маркина.

 

Еквадорският президент Рафаел Кореа, който е доста близък с венецуелския си колега, отлетя за Хавана, за да му окаже морална и духовна подкрепа. Това ще е третата поредна операция на Чавес в Куба, като всяка предишна беше определяна като успешна, припомня БГНЕС.

 

Хирургическите интервенции бяха последвани от дълъг курс по химио- и лъчетерапия, вследствие което на венецуелския президент му опада косата.

 

Непоправимият оптимист Чавес обаче намери сили да се пошегува дори с това. "Така приличам на Юл Бринър от "Великолепната седморка", заяви той, когато се появи пред сънародниците си с обръсната глава.

 

Часове след като в понеделник Чавес замина за Куба, хиляди негови привърженици се събраха на обща молитва за здравето му в двореца "Боливар" в Каракас. Изглежда, че и самият президент усеща накъде вървят нещата, тъй като преди да отлети за Хавана в думите му за пръв път се прокраднаха нотки на песимизъм: "Може и да загубя битката с рака".

 

По ирония на съдбата болестта на Чавес се влоши рязко скоро след като той спечели нов президентски мандат на 7 октомври - и по-малко от месец преди официалното му встъпване в длъжност, насрочено за 10 януари.

Споделяне

Още от Свят