На прощаване кабинетът пожела разсрочване на "високите" сметки за ток

На прощаване кабинетът пожела разсрочване на "високите" сметки за ток

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е поискала от трите електроснабдителни дружества да изработят критерии за разсрочване на високите заради студеното време сметки за ток, като "целта е гражданите да се чувстват спокойни". Отделно ведомството съобщи в сряда, че заедно с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва проверка на произволни сметки за ток, както и на техническите съоръжения на трите електроразпределителни дружества.

Не е ясно дали "превантивните" мерки на отиващото си правителство ще спрат дотук. След като първият кабинет "Борисов" подаде оставка малко преди края на мандата си зарази протести през февруари 2013 г. срещу "високи" сметки за ток и парно, второто правителство на Борисов се задейства незабавно през януари 2015 г. по сигнал за "висока сметка за ток". Тогава също бяха разпоредени проверки на електромерите на трите електроснабдителни дружества.

Заради студа, обхванал страната от началото на януари и повишил електропотреблението до рекордни от години нива, на 13 януари правителството спря износа на ток. Забраната ще остане поне до края на тази седмица, независимо че температурите се повишиха в последните дни и консумацията на електроенергия се понижи до обичайни за сезона равнища, по данни на "Електроенергийния системен оператор". Миналата събота, също по нареждане на Петкова, електроразпределителните дружества бяха принудени да спрат плановите си ремонти, за да не остават хората без електричество дори и за кратко.

Сега се стига до проверки и искания за разсрочване на сметки, но предвид различния срок за отчитане на различните клиенти на доставчиците, размерът на дължимите от потребителите суми за последните получени сметки зависи от това дали покриват най-мразовитите дни от първата половина на януари. За голяма част от клиентите, които се топлят на ток и чийто срок за отчитане съвпада с календарния месец, обаче тепърва предстои по-високата сметка.

От енергийното министерство посочиха, че ще се проверява най-вече дали електроснабдителните дружества са спазвали 30-дневните срокове за отчитане на потреблението. Част от тях обаче още в дните на снежните бури информираха клиентите си, че заради невъзможност за достъп да някои населени места, които са били в период на отчитане, инкасаторите няма да могат да направят това. Доставчиците призоваха потребителите да си правят самоотчет, каквато възможност предлагат. По техни данни много малко са абонатите, които заради лошите атмосферни условия са били отчетени на по-дълъг период от 30 дни, но удължаването не е било повече от три дни.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че основната цел на проверката на произволни сметки и такива, по които са постъпили жалби, е да се установи дали фактурираната електроенергия отговаря на действително потребената. Той признава, че е безспорно повишеното потребление на ток, но проверката щяла да гарантира, че "българските граждани ще заплатят само действително консумираната от тях електроенергия“. При нужда регулаторът ще проверява и изправността на електромерите.

Експертите на КЕВР също така ще инспектират дали трафопостовете работят изрядно. До края на седмицата се очаква да приключи проверката на доставчиците на ток и мрежовите оператори.

Теменужка Петкова се е срещнала с представители на ръководствата на трите енергийни компании ЧЕЗЦ, ЕВН и "Енерго-Про" и те са се ангажирали да проверят всеки сигнал, свързан със съмнения за достоверността на сметката.

"Те имат волята, разбирането за това, че подходът трябва да бъде именно този, да бъде дадена възможност на битовите потребители да разсрочат своите сметки. Ще бъде дадена възможност за реакция при всеки един сигнал и съмнение в достоверността и правилното определяне на дължимата сметка. Като цяло над 12 процента е ръстът на потреблението спрямо предходната година", посочи Петкова, цитирана от БНР в сряда.

И трите дружества обявиха, че и в момента предлагат на своите клиенти възможността при проблеми със заплащането на сметката си да поискат нейното разсрочване.

От доставчика на ток в Западна България - ЧЕЗ заявиха, че имат разработен персонален съветник за решаване на затруднения с погасяването на сметките. Данните на дружеството сочат, че средната декемврийска сметка на техните клиенти е била 58 лв. докато година по-рано е била за 50 лв. Това се дължи на нарасналото с 15 процента енергопотребление през декември.

От "Енерго-Про", която обслужва Североизточна България, посочиха, че приемат искания за разсрочване на сметките, че ще разгледат всяко постъпило искане и ще се свържат с клиента, за да му предложат индивидуална схема за разсрочване.

Средната сметка за декември 2016 г. на домакинствата в Североизточна България е 45 лв. и е с 10% по-висока в сравнение със същия период на 2015 г., заради по-ниските с 4.3 градуса температури. През първите 10 дни на януари отчетеното потребление е с 6.5% по-високо в сравнение с миналата година. Пикът на потребление през настоящия зимен сезон беше регистриран на 11 януари, когато консумацията на електроенергия от клиентите на "Енерго-Про" е била 61.7% по-високa в сравнение със същата дата на 2016 г.

От ЕВН, покриваща Югоизточна България, също заявиха, че възможността за разсрочване на сметка при финансови затруднения се предлага и в момента. Сметките на дружеството за декември са били средно за 64.47 лв. с ДДС и са с 19.4 процента по-високи спрямо декември 2015 г. ЕВН допълни, че вече е предложило на клиентите си опцията да платят без лихви сметката си до крайния възможен срок преди изключване.

При плащането на фактурите за ток има срок за погасяването им, който ако не се спази се начисляват лихви върху дължимата сума до датата, за която клиентите са предупредени в известието със сметката, че ако не бъде платена, ще им бъде спряно електрозахранването.

При забавяне на плащане и искане за разсрочването му, натрупаните лихви до сключването на договора със схемата за изплащане на забавената сметка остават.

Споделяне

Още от Бизнес