На прощаване Медведев поръча проверка законна ли е присъдата на Ходорковски

Малко преди да отстъпи поста отново на Путин, руският президент Дмитрий Медведев поръча да се провери законността на обвинителните актове по редица приключени дела с произнесени присъди. Документът е бил подписан в събота, ден преди изборите за президент, на които съвсем очаквано победи сегашният премиер Владимир Путин.

Сред осъдените на затвор, по чиито случаи Главната прокуратура на Русия ще извърши проверка, са бившият петролен магнат Михаил Ходорковски и сътрудника му Платон Лебедев. Отговорен за извършването на проверката е главният прокурор на Русия Юрий Чайка, а тя трябва да приключи до 1 април 2012 г.

Общо в списъка има 32 имена и всички те са считани за политзатворници. Всички те са искали помилване от Медведев, който обаче запознавайки се с документите им е отказвал амнистия.

Президентът е заръчал още на правосъдното министерство до 15 март да предостави информация на какво основание е била отказана регистрация на Партията на народната свобода, създадена от опозиционерите Борис Немцов, Владимир Милов, Владимир Рыжков и Михаил Касянов през 2010 г. Тогава съобщеният мотив за отказ на регистрация бе, че в устава на партията са открити положения, противоречащи на закона за политическите партии.

Освен това Медведев е предложил да се въведе избирателен залог като форма за обезпечаване при издигането на кандидати в изборите за губернатори. Съответните предложения за законови текстове ще бъдат изготвени от президентската администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят