На рехав митинг синдикатите се поскараха на правителството

Лидерът на КНСБ Желязко Христов показа "жълт картон" на управляващите по време на протестния митинг във вторник в столицата, организиран от КНСБ. Според синдикатите в митинга са участвали 15 хил. души, а според полицията – около 6500. Христов предупреди, че ако през октомври докладът на Европейската комисия за напредъка на България не е положителен, синдикатите ще поискат оставката на правителството.

Според синдикалиста на 16 май ЕС е казал на българското правителство: "Не сте си свършили работата”.

Христов повтори думите си от синдикалните митинги в последните 10 години, че три милиона българи живеят под прага на бедността. Той добави, че 55% от домакинствата имат доход до 180 лева на член от семейството.

От синдиката настояват за увеличаване на минималната работна заплата от 1 октомври тази година на 180 лв. и второ увеличение на доходите за бюджетната сфера. Те искат до края на юли да бъдат договорени нови, по-високи равнища на минималните осигурителни прагове. Според тях са необходими и спешни законови и подзаконови промени с цел запазване на доплащанията за условията на труд, клас и безплатната храна.

След края на митинга Желязко Христов и заместникът му Пламен Димитров връчиха декларация на ръководството на КНСБ на заместник-председателя на парламента Любен Корнезов и на социалния министър Емилия Масларова. Зам.-председателят на КНСБ Николай Найденов внесе декларацията в администрацията на държавния глава.

Любен Корнезов увери синдикалистите, че подкрепя усилията им и че ще съдейства за изготвянето на нов закон за уреждане на колективните трудови спорове.

Министър Масларова пък посочи, че правителството ще направи всичко възможно, за да изпълни поетите ангажименти. До десет дни премиерът Сергей Станишев ще покани ръководството на синдиката на среща, добави тя.

Споделяне

Още от България