На съд за корупция отиват 11 автоинспектори от Благоевград

Групата изнудвала транспортни фирми от региона, взимала по 300 евро подкуп

На съд за корупция отиват 11 автоинспектори от Благоевград

Единадесет автоинспектори от Благоевград са предадени на съда по обвинение за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, съобщи прокуратурата.

При акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 24 април 2018 г. бяха задържани 10 служители от областния отдел на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в Благоевград. След преценка на събраните по делото доказателства на 31 януари 2019 г. като обвиняем е бил привлечен още един, се казва в съобщението на прокуратурата.

Разследването е установило, че организираната група е получавала подкупи от транспортни фирми в региона, за да не им бъдат съставяни наказателни постановления и налагани глоби до 5000 лв. за допуснати сериозни нарушения. Исканите подкупи са били най-често по 300 евро от фирма, е посочено в съобщението на прокуратурата.

За целта управителите на набелязаните транспортни фирми са били уведомявани, че предстои да им бъде извършена проверка, както и какви документи трябва да представят на инспекторите. Най-често сред даваните за проверка документи бил вмъкван плик с поискания подкуп, твърди обвинението.

За да отчетат и дейност, инспекторите налагали на фирмата глоба за дребно нарушение, обикновено от 200 лева. По тази схема участниците в групата получавали и разпределяли помежду си до 1200 евро на ден, се казва в съобщението на прокуратурата.

По искане на Специализираната прокуратура служителите са отстранени от длъжност след привличането им като обвиняеми. Към момента те са с наложени от Специализирания наказателен съд парични гаранции в различни размери.

Предявяването на прецизираните обвинения на подсъдимите е започнало на 13 февруари. Предстои предявяване и на материалите по досъдебното производство, както и внасяне на обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, посочва прокуратурата.

Споделяне

Още от България