На Симеонов не му харесва, че Борисов постоянно се меси в работата на парламента

На Симеонов не му харесва, че Борисов постоянно се меси в работата на парламента

Председателят на участващата във властта НФСБ Валери Симеонов обяви, че не му харесва това, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов "се бърка постоянно в работата на парламента“.

Думите му са по повод предложението на ГЕРБ за отпадане на машинното гласуване за парламентарни и местни избори, което беше прието на първо четене във вторник.

"Това е едно прибързано бягане преди вятъра, и то от големия ни партньор ГЕРБ, който носи своята вина за първоначалната грешка, че въобще в хаоса на 15-часовите дебати истерично прие Изборния кодекс на коляно, което беше на 15 февруари. Допусна една промяна в последния момент, за която даже не бяхме убедени в това, даже сюрпризирани в последния момент", каза Симеонов пред Нова тв, припомняйки, че само преди няколко месеца партията на Борисов подкрепи машинното гласуване, а сега иска то да бъде ограничено само за президентски и евроизбори.

По думите му въвеждането на машинно гласуване от самото начало е било грешка и ГЕРБ едва сега осъзнава това. "Сега дават назад, отчитайки чисто икономически и обективни рискове, които носи едно машинно гласуване, което е добре, че си поправя грешката“, каза Симеонов.

Той обаче не харесвал резките движения на ГЕРБ, които били по „добрия и познат способ“ на Борисов - проба-грешка. "Но каква е алтернативата? Да излезем от управлението и да поставим държавата пред нови избори, пред хаос", допълни лидерът на НФСБ.

На въпрос защо Изборният кодекс отново се променя само няколко месеца преди избори, той отговори: "Всеки път, както и сега, инициативата е от голямата партия ГЕРБ. Добре е да ни делите, защото не сме едно и също“.

Симеонов омаловажи изтичането на лична информация заради атаката срещу НАП

Симеонов коментира и хакерската атака срещу НАП. Според него подобни действия са "неизбежни актове на намеса и няма никаква сигурност за софтуера“.

Той омаловажи изтичането на лични данни на частни лица и фирми. "Какво секретно има в данъчните декларации и в ЕГН-та“, попита Валери Симеонов и каза своето ЕГН в ефира.

Според него само ЕГН-тата били лична информация. Данъчните декларации на всички хора трябвало да са публични, както е за политиците, каза той.

Хората, заемащи висши държавни постове обаче подават декларации по закона за конфликт на интереси, а не публикуват данъчните си декларации. Освен това са задължени по закон именно заради постовете, които заемат.

По думите на Симеонов преди да бъде приет законът за защита на личните данни и защитата им да стане "мода", нямало проблеми. Според него тези данни били достъпни и ЕГН-тата се съдържали във всяка подписка с искане за провеждане на референдуми или за квартална градинка. 

Споделяне

Още от България