На сто години си отиде френската актриса Даниел Дарийо

Френската актриса Даниел Дарийо е починала на стогодишна възраст на 17 октомври, съобщи "Хъфингтън Пост Франция" в четвъртък. Кинолегендата си е отишла в дома си в Южна Франция. Нейното здравословно състояние се е влошило след като неотдавна паднала, съобщи партньорът ѝ Жак Женврен.

Родената на 17 май 1917 г. актриса има една от най-дългите в киното кариери. До 2010 г. - в продължение на осем десетилетия, тя се снима в над 140 филма.

Училата пиано Дарийо дебютира в киното на 14-годишна възраст в мюзикъла "Балът". Ролята получава случайно.

"Отидох в студиото така, както някой ходи на училище. Бях мързелива и си останах такава", разказва Дарийо.

Световна известност получава на 18 години с главната роля във филма "Майерлинг" (1936) за нещастната любов на наследника на австро-унгарския престол Рудолф и дъщерята на австрийския дипломат Мария фон Вечера.

Знойната ѝ красота и нацупено лице я правят световна звезда. През 1938 г. си партнира с Дъглас Фербанкс  в романтичния холивудски филм "Гневът на Париж".

Решението ѝ да продължи да работи след нацистката окупация и да се снима във филми в студио, създадено от пропагандния шеф на райха Йозеф Гьобелс, я белязва като колаборационистка. Дарийо разказва, че била принудена да участва в рекламно пътуване до Берлин през 1942, за да освободят съпруга ѝ – дипломата и плейбой Порфирио Рубироса, смятан от нацистите за шпионин. След освобождаването му Дарийо напуска студиото и се укрива под фалшиво име.

Три години след войната отново е на върха след запомнящи се роли в "Мадам де..." и "Руи Блас" на Жан Кокто. Партнира си с актьори от ранга на Жан Габен в "Истината за Беба Донж" (1953) и Жерар Филип в "Червено и черно" през 1954 г.

Каквито и съмнения да е имало за военновременната ѝ дейност, те са забравени след завладяващото ѝ изпълнение през 1959 в "Marie-Octobre" – трилър за оцелелите от мрежа на френската съпротива, които се опитват да разберат кой е предал убития им лидер.

Сред останалите ѝ известни филми са  "Прекрасни създания", "Дръжте под око Амелия", "5 пръста", "Очите на любовта", "24 часа от деня на една жена" и много други.

През 2002 г. печели наградата Сребърна мечка на кинофестивала в Берлин за ролята си в "Осем жени". Този филм ѝ носи и приза за най-добра актриса на Европейската киноакадемия.

Израсналата в семейство на музикант Дарийо също има музикална кариера. Тя е издала редица албуми.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?