На Световната банка й омръзна да си играе на лъжливото овчарче

Г-н Божков, каква е причината, според Вас, за доста рязкото изказване на директорът на Световната банка за България Андрю Воркинг, в което той заплаши да не бъде отпуснат заема PAL 2, докато не се приватизира Булгартабак и не спре "гражданската война" между институциите по реформите в съдебната система?

Според мен на Световната банка (СБ) ѝ се наложи да заеме тази позиция.

Доскоро Международният валутен фонд и СБ работеха успоредно и имаха обикновено еднакви позиции. Но с установяването на една бюджетна стабилност в България, МВФ започна да гледа малко по макроикономически на страната, а както е известно, тази картина е добра. Това се дължи първо на постигнатото през четирите години управление на ОДС, и второ, поради напредналите реформи. В това отношение МВФ не може да има сериозни възражения. Световната банка обаче вече излиза от макронивото и влиза на микронивото, тъй като в проекта PAL 2, а и в други проекти на банката, става въпрос за много конкретни неща.

Раздразнението на Световната банка идва и от факта, че само преди две години, при прегледи на портфейла от проекти, България имаше винаги отлично представяне с много добре вървящи проекти. Докато днес страната ни е изпадна в лошото положение два от проектите - тези в здравеопазването и образованието, да са получили неудовлетворителна оценка, а същевременно да бъде поставен под заплаха големия проект PAL 2.

Това е един особен вид заем. Той не се дава за нещо конкретно, а се предоставя на бюджета срещу изпълнението на много конкретни задачи. Навремето такива заеми бяха FESAL 1 и 2, които нашето правителство взе и изпълни ангажиментите по тях.

PAL 1 бе отпуснат, въпреки че при него стоеше като условие приватизацията на Булгартабак. Правителството убеди тогава СБ, че има спънки от страна на съдебната система, но те ще бъдат преодолени с промените в закона за приватизация и Булгартабак ще бъде приватизиран. Но това не стана. Сега вече, взимайки парите от PAL 1, пред перспективата през есента правителството да може да вземе и парите за PAL 2, на Световната банка ѝ омръзна да си играе на лъжливото овчарче.

Цялостното неизпълнение на приватизационната програма, незавършването на приватизацията на миноритарните държавни дялове в множество дружества, новото разтягане на програмата за приватизация през следващите 2-3 години, след като тя трябваше вече отдавна да е приключила, и провала на Булгартабак и БТК всъщност накараха Световната банка да бъде за първи път толкова категорична, и бих казал дори малко по-груба, отколкото сме свикнали да очакваме.

Как си обяснявате, че Световната банка повдига проблема и с реформата в съдебната система?

Банката има съвсем ясно разбиране по въпроса. Нека не забравяме, че за разлика от други международни организации, Световната банка има голям офис в България, с доста сериозен персонал.

Освен това директорът Андрю Воркинк, съгласно новата схема на физическото разположение на директорите на банката, не живее във Вашингтон, а в Загреб, и това му позволява да си обикаля трите страни, за които отговаря - България, Румъния и Хърватска, постоянно и да бъде много близо и наясно с проблемите.

Това, което се вижда от страна на Световната банка, очевидно е невъзможността в България изобщо да стартира съдебната реформа, за разлика от другите страни в Централна и Източна Европа.

Това, което притеснява банката, е отказът на българските политици - на управляващите, на опозицията и на магистратите, да покажат единодействие дори и в малките неща, в това да започнат някакъв вид реформа. Да не говорим за голямата реформа.

Знаейки отлично, че няма функционираща пазарна икономика в една страна, в която няма защита на изпълнението на договорите, което се осигурява от съдебната система, банката не може да бъде сигурна, че в България промените, гарантиращи устойчивото развитие на пазарната икономика, са завършили необратимо.

Реална ли е възможността да се изпълни заплахата на Андрю Воркинг?

Да. Това е съвсем реално. Заемът няма да се прекрати, но ще се отлага, докато кабинета не изпълни изискванията така, както ги вижда банката.

Заемите PAL са нож с две остриета, що се отнася до матрицата по тях. Изискванията са точно толкова конкретни, че да може банката да посочва какво точно да бъде направено по тях и същевременно точно толкова общи, за да може бордът директорите и експертите у нас да могат да кажат дали са удовлетворени или не. Остава винаги този елемент на субективизъм, който е полезен, тъй като не всичко в една страна в преход може да се обясни с числа.

Доколко е политическа оценката на Андрю Воркинг и доколко тя ще повлияе на управлението?

Изкушавам да си поиграя малко с думата "политика". Тук говорим за политика, доколкото става въпрос за икономическа политика. Г-н Воркинг никак не се интересува коя партия е на власт, как се казва министър председателят и дали са снимали някой министър на някоя яхта - това, което ние ежедневно разбираме под политическо.

Него го интересува дали има здрава и устойчива икономическа политика, която се гарантира с твърдост и яснота по отношение на предприеманите мерки от страна на правителството.

То непрекъснато от две години насам твърди, че ей сега, едва ли не утре следобед, ще приватизира Булгартабак. И не го приватизира. Провали програмата за приватизация. Тоест, имаме сериозна пробойна в икономическата политика. В този смисъл позицията на Световната банка е политическа.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?