На три езика ще е договорът между България и Македония

ВМРО-ДПМНЕ видя премиера Зоран Заев като любимец на българските националисти

Никола Груевски

Договорът за добросъседство между България и Македония ще бъде подписан на три езика – английски, български и македонски, съобщи македонският премиер Зоран Заев по време на дебати в парламента в Скопие, в четвъртък.

"България е първата страна, която призна Република Македония под нейното конституционно име. Този договор трябваше отдавна да е подписан... България с него най-искрено желае да премахне тежестите, които са съществували между двете съседни държави и да подкрепи Македония по нейния път към ЕС“, каза Заев.

По-рано тази седмица Заев посети София и съобщи, че договорът за добросъседство с България ще бъде подписан до няколко месеца, за да се изчистят спорните въпроси между двете страни и Скопие да се придвижи към ЕС и НАТО. Тогава Борисов обясни, че се обмисля подписването на договора и на македонски език, тъй като "има думи, които биха могли да имат различно тълкуване".

"В Конституцията на Република Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно, договорът тя трябва да го подпише на езика, описан в нейната Конституция. Затова сега считам, че когато минат външните министри на последно преглеждане на документа, вече тогава със премиера и с останалите колеги ще вземем решение", посочи българският премиер.

В Скопие това се приема като официално признаване на македонския език от българска страна. София стои зад тезата, че македонският език представлява регионална форма на българския език, базиран на българския диалект. Формулировката, която България използва за македонския език, е "официален държавен език" или "официален език на държавата".

"България ни признава и няма проблем с това. В същото време не можем да кажем, че нямаме част от общата история на Балканите, Европа и т.н. ... От императивно значение за нас е напредъкът ни към ЕС и НАТО. Поради тази причина трябва да бъдем внимателни“, каза македонският премиер.

По отношение на промяната в учебниците той призова политиците да създадат атмосфера на доверие, а експертите да си дадат своето мнение.

"Македония се нуждае от приятели сред съседите. В този дух се обръщам и искам да информирам, че може и да нямаме договор. Никой не може да каже, че ще постигнем такъв. Щастлив съм, че направихме още една стъпка след толкова успешни стъпки, които са направени преди мен и преди това правителство“, заяви Заев пред парламента.

ВМРО-ДПМНЕ: Заев се превръща в риск за Македония

От опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски обаче продължават за трети пореден ден критиките към премиера заради визитата му в София.

"Заев се превръща в сериозен риск за македонските национални интереси и най-обичана фигура сред всички български националисти, които се надпреварват с антимакедонски становища", заяви ВМРО-ДПМНЕ в съобщение за медиите, цитирано от агенция МИА.

Зоран Заев ръководи македонското правителство и дължи обяснение на македонския народ къде е видял национализма и омразата в отношението на Македония, та сега е решил да отвори нова страница, се казва в съобщението.
Според ВМРО-ДПМНЕ по време на двудневното си посещение в София Заев е ударил жестоко македонската държава.

"Нима македонската история няма значение за Зоран Заев, та реши да заяви, че в македонските учебници ще бъде променено всичко, което не е в новия дух на сътрудничество между двете държави", посочват от ВМРО-ДПМНЕ.

Опозицията иска достъп до проектодоговора

Партията иска достъп до това, което Заев е договорил по време на посещението в София.

Македонският народ иска достъп до съдържанието на договора, който Заев се е съгласил да подпише, заяви ВМРО-ДПМНЕ.  

Социалдемократическият съюз не е опозиция и трябва да даде отговор на македонския народ по въпросите, които го тревожат след двудневното посещение в България на Зоран Заев, се казва в съобщението на  ВМРО-ДПМНЕ.

В него се цитира и директора на българския Национален исторически музей Божидар Димитров, който смятал, че няма да доживее деня, в който един македонски политик от Скопие да каже, че българският и македонският народ са едно и също.

"Същият Димитров каза, че с подписването и реализирането на договора за добросъседство между двете страни се слага край на македонизма и Македония се превръща във втора българска държава. Дали Социалдемократическият съюз и Зоран Заев смятат, че Република Македония няма своя собствена история", питат от ВМРО-ДПМНЕ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят