На уволнените бургаски корабостроителни е обещана предпразнична заплата

На уволнените работници от "Бургаски корабостроителници" да бъде изплатена преди празниците една от общо дължимите три работни заплати, са се споразумели в четвъртък на среща шефът на дружеството Деян Дянков, областният управител на Бургас Павел Маринов, кметът на града Димитър Николов, общинският омбудсман Таньо Атанасов и представители на инспекцията по труда, социалното осигуряване и полицията.

Съгласно договорката парите трябва да бъдат осигурени от новия собственик на дружеството, който и в четвъртък остана тайна, след като от "Първа инвестиционна банка" заявиха, че продължават да са само един от кредиторите на предприятието.

От името на новите собственици упълномощените техни представители заявиха, че вече са предприети необходимите правни действия за обявяване на фирмата в несъстоятелност, което ще гарантира пълно изплащане на всички дължими суми за заплати на уволнените работници и служители от специализирания гаранционен фонд на държавата при подобни случаи.

Упълномощените представители на собствениците заявиха, че въпреки изключително тежкото икономическо състояние на предприятието те имат намерение още от март 2014 година да започнат действия за възстановяване на дейността на фирмата и възобновяване на корабостроенето.

Пред това около петдесетина от общо 150-те съкратени работници на корабостроителниците протестираха пред офиса на ПИБ в Бургас, чийто служител до преди два месеца е бил новият шеф на предприятието Деян Дянков. Те поискаха държавата да ги защити, тъй са лъгани от работодателя си.

"Няма как да си вземем необходимите документи. Има хора пред пенсиониране. Няма кой да ни издаде УП-тата. Всички имаме жалби за неизплатени заплати, а няма кой да даде сведения, за да отидем пред съда и да си ги искаме”, казаха протестиращите работници. Те продължават да са убедени, че ПИБ е новият собственик, въпреки че банката отрича това. Според протестиращите банката е влязла във владение на активите заради големите дългове на предприятието към нея.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?