На Вигенин му се "налага" да праща кадри на ДС в чужбина

Снимка: БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин каза, че се е договорил с президента Росен Плевнелиев да не изпраща кадрите на бившата Държавна сигурност за посланици, но че "понякога се налага като втори човек или като изпълняващ длъжността това да се случи".

"Аз оценявам хората по това какви са техните способности и качества, а не по това дали някога са били част от службите. Има едно единствено условие, по което сме се договорили с президента Росен Плевнелиев, че хора с принадлежност към ДС няма да бъдат изпращани за посланици, но понякога се налага като втори човек или като изпълняващ длъжността това да се случи. Има места, където няма кандидати за съответните позиции и няма как да правим подобно пресяване, не поддържаме статистика кой и дали е бил в ДС", заяви Вигенин в петък.

Според неофициална информация редица от дипломатите с кариера в репресивните служби на бившата комунистическа партия са изпратени на работа зад граница от новото правителство.

От Министерството на външните работи повече от месец не отговарят на официалното питане на Меdiapool колко техни служители с установена принадлежност към ДС съгласно т. нар. закон за досиетата, са изпратени на задграничен мандат или предстои да заминат от встъпването в длъжност на правителството на Пламен Орешарски досега. Другите въпроси, на които чакаме отговор, са с какъв ранг са тези служители, на какви длъжности зад граница са назначени и има ли случаи на назначения на такива лица на длъжности, изискващи по-нисък дипломатически ранг.

Външният министър заяви още, че продължава да смята, че посланикът ни в Бразилия е трябвало да уведоми Министерството на външните работи за освобождаването на Гълъбин Боевски.

"Няма политически или други мотиви за това, което съм предложил като наказание на посланик Чавдар Николов. И досега в Министерството на външните работи няма нито един човек уволнен или с наложено наказание, само защото е назначен или изпратен от предишно правителство. Чистки при нас не е имало и няма да има. Единственият критерий, по който оценяваме, е изпълнението на професионалните задачи", заяви Вигенин.

За да бъде освободен посланик Чавдар Николов, е необходим и указ на президента.

Николов вече съобщи чрез отворено писмо намерението си да съди министър Вигенин. Той твърди, че също е бил изненадан от завръщането в България на осъдения за наркотрафик в Бразилия олимпийски щангист, и че научил за събитието от БНТ, която излъчи репортаж от летището.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?