Въпреки падналите валежи

На воден режим са 90 694 българи в четири града и 156 села

Над половината от управителите на ВиК дружествата са сменени

На воден режим са 90 694 българи в четири града и 156 села

Въпреки падналите валежи през последните дни в момента с режим на водата са 90 694 жители в четири града и 156 села в 48 общини. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие в отговор на запитване на Mediapool. Ведомството поддържа база данни за населени места с режим на водоснабдяване. Тя се изготвяна на база подадена от ВиК дружествата в страната информация, която се актуализира ежеседмично.

Омуртаг с 8395 жители и Тетевен с 9806 жители са най-големите места с нарушено водоподаване. Значителен брой хора с режим на водата живеят в областите Габрово, Ловеч, Пловдив, Сливен, Търговище.

Най-много засегнати от водния режим е имало в началото на септември, когато около 133 хил. души са били без вода.

Една от основните причини за продължаващия с десетилетия режим на водата в тези области е старата ВиК мрежа, като на места довеждащите водопроводи са изградени преди повече от 40 години и са силно амортизирани. Не са изграждани и нови язовири.

По тази причина Министерството на регионалното развитие е предложило програма за ВиК сектора за 35 млн. лв., с която да се реши проблемът с безводието. Все още обаче не е ясно дали финансовото министерство ще отпусне пари за нея.

Над половината от шефовете на държавните ВиК са сменени

Над половината от управителите на държавните ВиК дружествата са сменени. От 29 ВиК оператори, в които държавата има над 50% участие в капитала, в 15 са направени промени в управителните органи, се казва още в отговора на Министерството на регионалното развитие до Mediapool.

Причината за смените са лошо управление и финансови загуби. Сред сменените са шефовете на ВиК във Варна, Добрич, Велико Търново, Габрово, Пловдив.

Министърът на регионалното развитие е сезирал прокуратурата за управителя на водното дружество в Габрово Владимир Василев заради конфликт на интереси. Той е бил едновременно общински съветник и управител, а според Закона за местното самоуправление и местната администрация и на Закона за конфликт на интереси това е нарушение.

Василев е бил общински съветник в община Севлиево до 2011 г., като тази община няма акции във ВиК-Габрово и за това няма конфликт на интереси, смята обаче кметицата на Габрово Таня Христова, която оспорва решението за смяната на на управителя.

Община Варна също оспорва смяната на управителя на местното ВиК по искане на Министерството на регионалното развитие.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?