На всеки час в България се обират по две жилища

На всеки час в България се обират по две жилища. В повечето случаи това става в присъствие на собствениците, което е пряка заплаха за техния живот. Това заяви в понеделник Аню Ангелов, председател на Центъра по изследване на националната сигурност, на кръгла маса в София за битовата криминална престъпност.

От центъра допълниха, че намалява доверието на населението относно разкриваемостта на битовите престъпления.

Председателят на партия "Българска социалдемокрация" Александър Томов изнесе данни, според които за миналата година в България са регистрирани 129 421 битови престъпления. По думите му обаче бройката не включва престъпленията в по-малките градове и селата, които не се регистрирали. 33 на сто от българите живеят в села, където полицейското присъствие е изключително ограничено и четири - пет села се обслужват от един полицай.

Според Филип Гунев от Центъра за изследване на демокрацията, шефове на районни полицейски управления регистрирали престъпленията едва след разкриването им, за да отчетат по-висока разкриваемост.

Според статистика на Центъра, България е на второ място след Полша по брой на кражбите на автомобили и на вещи, като в това отношение изпреварва страни на Великобритания и САЩ.

Да се засили патрулно-постовата дейност на полицията, бе едно от предложенията по време на дискусията. Аню Ангелов напомни и за идеята да се създаде доброволна гражданска гвардия, която да е на разположение на изпълнителната власт и да помага при кризи и безредици на полицията.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?