На Вси светии многонационалната дивизия в Ирак ще почете убитите

На 1 ноември - Деня на вси светии, многонационалната дивизия в Ирак ще се събере за церемония в памет на убитите войници, предаде полската агенция ПАП.

На церемонията ще бъдат произнесени молитви от военни свещеници от няколко вероизповедания, ще бъдат запалени свещи за жертвите от дивизията и ще има почетни топовни салюти.

Трийсет и пет годишният българин Владимир Пашов, който в неделя бе убит при бомбено нападение край Кербала, е 40-ият загинал войник от командваната от Полша многонационална дивизия в Ирак, откак тя през септември пое контрола върху зоната Център-Юг, посочва кореспондентът на ПАП в лагера Вавилон. Командващият на дивизията генерал Анджей Екерт и всички нейни войници изказват съболезнования на семейството на загиналия, каза подполковник Артур Домански, говорител на дивизията.

Старши сержант Пашов е седмият български войник, загинал в Ирак. Петима български рейнджъри загинаха, а десетки бяха ранени при самоубийствен атентат срещу база "Индия" в Кербала на 27 декември 2003 г. Още един български военнослужещ бе убит при атентат през април т.г.

По данни на ПАП най-много убити от шестхилядния състав на многонационалната дивизия досега е дал полският контингент - тринайсет, украинците са загубили деветима войници, Тайланд и Испания - по двама, а Литва, Салвадор и САЩ - по един. Деветима от 40-те загинали военнослужещи от многонационалната дивизия са намерили смъртта си при различни инциденти, а останалите са били убити след експлозии на мини, в бойни действия, при засади или престрелки.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: