Набедена фирма твърди, че стандартът "Стара планина" е компрометиран, Найденов отрича

Директорите на фирма "Кен", една от четирите, в чиито продукти "Стара планина" беше открита соя, оспори използвания метод за доказване на соеви добавки. На специална пресконференция ръководството на фирмата обяви, че актът за вземане на проби бил подправен, имало разминаване и в подписите и печата, а като цяло държавните институции са подведени.

От "Кен" представиха становище на професор от Университета по хранителни технологии, според когото използваната технология за изследване е неприложима към кренвирши. Освен това актът за вземане на проби е поправен. Първоначалният надпис посочва продукт "кренвирши хот-дог" с грамаж 260 гр. Върху това е положен втори надпис с марката "Стара планина", а грамажът е променен от 260 на 360 гр. Фирмата не произвежда разфасовки нито от 260, нито от 360 грама, уточнява маркетинг-директорът Светозар Игнатов.

"За нас целият процес по взимане на проби и изследването на контролните проби е изцяло компрометиран. При положение, че ние не знаем какви изобщо проби са изпратени в Германия, за нас техните резултати не могат да бъдат валидни", заяви той.

От "Кен" изразиха недоумение, че им е отказан достъп до част от контролните проби, които бяха изпратени за анализ в Германия. Аргументът бил, че липсва достатъчно количество. Въпреки това фирмата е организирала собствена независима експертиза от същата партида кренвирши в друга германска лаборатория. Резултатите от нея се очакват до края на седмицата.

По този повод Националната ветеринарна служба заяви, че е спазила напълно изискванията на Наредбата за условията и реда за вземане на проби от храни. Контролните проби са изпратени в Германия с всички необходими протоколи. За изследване са предоставени кренвиршите от същата опаковка, в която е бил и продуктът, в който е установено наличието на соя.

Според ветеринарните власти приложеният метод за изследване е напълно легитимен.

Междувременно министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че случаят с отнетите лицензи не компрометира въвеждането на стандарта "Стара планина": "След като имаме система, която може да хване, от хиляди проби да хване тези, след като видяхте, че няма протекции, чадър за нито една от фирма, независимо тя дали е голяма или малка. Това е достатъчно доказателство. Това го поискаха те. Ние го направихме. Втора седмица ме питат защо те са понесли санкции, еми защото има соя, какво да направим друго, да чакаме и да се опитаме да го покрием?!"

Развръзка на скандала ще има в края на седмицата, когато се очакват резултатите от независимата лаборатория в Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес