Набедената от Стоичков за франкистка Сорая де Сантамария стана премиер на Каталуня

Сорая Саенс де Сантамария. Сн. ЕПА/БГНЕС

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, която Христо Стоичков обвини във франкизъм, стана временен премиер на автономната област Каталуня, съобщи в. "Ел Мундо".

Решението е на испанския премиер Мариано Рахой, който разпусна регионалния парламент в Барселона и уволни цялото местно правителство начело с Карлес Пучдемон.

Така беше задействан член 155 от Конституцията в отговор на обявяването на независимост от страна на Каталуня. Според закона за временен премиер на областта трябва да бъде назначен министър-председателя на Испания, но той има право да делегира правомощията си на своя първи вицепремиер. Сорая де Сантамария, която е и министър на териториалните администрации, ще управлява Каталуня до 21 декември, когато са насрочени предсрочни избори.

Скандалът между испанския вицепремиер и Стоичков избухна след проведения референдум за независимост на Каталуня на 1 октомври, обявен от Мадрид за незаконен. При сблъсъци с полицията тогава пострадаха стотици хора, а от ефира на испаноезичната телевизия "Унивисион" в Маями Стоичков поиска оставката на Сантамария, заявявайки, че тя и семейството ѝ са последователи на диктатора Франко. После обаче се оказа, че човекът, посочен за баща на вицепремиерката, не е неин родител.

Сантамария се закани да съди Стоичков, който побърза да се извини, но само за квалификациите по адрес на сина ѝ. Реакцията ѝ бе последвана и от недоволство от испанското правителство към българското външно министерство, което отстрани бившия футболист от поста на почетен консул на българите в Каталуня и Арагон.

Първоначално като причина бе изтъкнат фактът, че Стоичков повече от година и половина живее в САЩ и не може ефективно да упражнява длъжността си. По-късно от Външно се мотивираха, че "в допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви". В крайна сметка външният министър Екатерина Захариева заяви в прав текст, че този път бившият футболист е прекалил.

Споделяне

Още от Европа