Набират се номинации за отбелязване на Международния ден на правото да знам

Набират се номинации за отбелязване на Международния ден на правото да знам

За 15-та поредна година Фондация Програма Достъп до информация (ПДИ) ще отбележи 28 септември – Международния ден на правото да знам със специална церемония, на която ще бъдат връчени няколко категории награди.

Тази година номинациите за шестте награди могат да се изпращат до 17 септември на страницата на фондацията.

Категориите са разделени в две части – позитивна и негативна. Позитивните са - гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ); НПО, най-активно упражнявало правата си по ЗДОИ; журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация и институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация.

Антинаградите са за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация и за най-абсурдно и смешно решение по ЗДОИ.

Предложенията ще бъдат публикувани на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/.

Номинациите за Деня на правото да знам целят популяризиране на случаи на граждани, НПО и журналисти, търсили информация с голяма обществена значимост и допринесли за промяна в средата и политиките на национално и местно ниво. Чрез наградите се отличават добрите практики и модели, създадени от институциите, които улесняват достъпа до информация на гражданите и увеличават прозрачността и отчетността.

Денят на правото да знам се отбелязва на 28 септември от застъпниците за свобода на информацията по целия свят. На този ден през 2002 е създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията на конференция, проведена от ПДИ в София.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?