Набират се оферти за строителство на разрушените къщи в с. Бисер

Областна администрация в Хасково и Българският Червен кръст (БЧК) започват набирането на оферти от строителни фирми, желаещи да участват в изграждането на 57 нови къщи в с. Бисер, област Хасково, съобщиха от БЧК.

Преди седмица вътрешният министър Цветан Цветанов покани само фирмите “Главболгарстрой” и “Балканстрой” да предложат цени за строителство на разрушените от наводнението в Бисер на 6 февруари къщи. Двете компании разчистваха безплатно отломките от порутените сгради. Тогава шефът на “Главболгарстрой” Симеон Пешов обясни на министъра, че е редно да има конкурс по Закона за обществените поръчки за аварийна ситуация, който трае само 10 дни.

На интернет страниците на БЧК  и на Областна администрация Хасково е поместена предоставената от проектантската фирма количествена сметка за най-предпочитаната къща с площ 108 кв. м.

Ценовите оферти на кандидатите трябва да бъдат изпратени или донесени в затворен плик в централата на БЧК – 1407 София, бул. Джеймс Баучер 76, Деловодство, за "Обществен съвет по кампанията за подпомагане на пострадалите от наводненията", не по-късно от 17.00 часа на 4 април, сряда.

Деловодството на БЧК ще работи и в събота и неделя.

В цената не трябва да се включва бетон – на място ще работи мобилен бетонов възел, който ще осигурява строителните материали като дарение от фирмата "Титан - Златна Панега цимент". Не трябва да се предвиждат и пари за санитарна арматура и санитарна керамика - те са дарение от фирмата "Идеал стандарт – Видима" АД, Севлиево, уточни Ирена Узунова, областен управител на Хасково.

Не следва да се включва и дървен материал, а трябва да се имат предвид и отстъпките, които фирмата "Брамак" дава за керемиди и капаци, подпокривно хидроизолационно фолио и лента за сух монтаж на капаците, летводържатели и други покривни материали.

Фирмите трябва да се съобразят и с факта, че във всеки един етап от строителството трябва да приспаднат от цената новопристигналите дарения.

На 5 април на първото си заседание, Общественият съвет ще отвори публично, ще разгледа получените предложения и ще стартира избора на изпълнители. Строителната камара в България, като част от Обществения съвет, поема безвъзмездно авторския надзор и инвеститорския контрол по изпълнение на строителството. Домакинствата, които ще бъдат подпомогнати, са определени от Обществения комитет в с. Бисер.

Кампанията на БЧК за набиране на дарения за с. Бисер приключва на 31 март 2012 г. До момента набраната сума по банковата сметка е 755 712 лева. Разпределението на събраните средства ще стане от специално учредената Обществена комисия, в чийто състав са включени представители на БЧК, на партньорите в кампанията, на държавни институции и на медиите. Ще бъде спазена и волята на отделните дарители.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?