Наближава часът на инвеститора в АЕЦ “Белене“

Наближава часът на инвеститора в АЕЦ “Белене“

С всеки изминал ден наближава часът, в който ще се обяви инвеститорският интерес към строежа на АЕЦ “Белене“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНР в неделя.

Той призна, че част от разговорите по време на визитата му с премиера Бойко Борисов преди дни в Бавария са били свързани в търсенето на инвеститор в ядрения проект. “Когато има новини оттам, ще ви кажа, не ме карайте да кажа повече, отколкото е необходимо в момента или подходящо“, заяви министърът.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също се включи в темата с думите, че проектът "АЕЦ-Белене" ще се състои и ще бъде чувствително по-евтин в сравнение с намеренията, които имаше предходното правителство на България. По думите ѝ стратегически инвеститор "вече почти със сигурност има".

След посещението на правителствената делегация в германската провинция в средата на седмицата се заговори, че е възможно “Сименс“ да се присъедини към проекта.

Германският концерн в момента е един от подизпълнителите на проекта съгласно договора с руската “Атомстройекспорт“.

Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов пък каза преди дни пред Mediapool, че са подновени преговорите за връщане в ядрения проект на немската RWE, която бе избрана за съакционер с 49 на сто в бъдещото дружество оператор на АЕЦ “Белене“, но се отказа от участие. Първанов заяви още, че се очаква политическо решения за продължаване на проекта до месец, а премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин в телефонен разговор оцениха положително напредъка по проекта.

В същото време, в неделя посланикът на САЩ Джеймс Уорлик коментира пред БНР, че за да се вземе решението за продължаване на АЕЦ “Белене“, трябва да се заяви на първо място дали това е икономически обоснован проект.

Думите му припомнят, че още при старта на управлението си от ГЕРБ обявиха, че ще направят нова икономическа оценка на ядрения проекта, на чиято база ще се реши дали да се продължи строежът, или да се спре, но такава още не обявена, а се върви към политическо решение за зелена светлита.

Уорбик отбеляза, че АЕЦ “Белене“ трябва да се оцени по отношение на всички икономически параметри, включително дали предоставя необходимата енергийна сигурност не само за България, но е за целия регион.

“Аз не съм сигурен, че са получени удовлетворителни отговори на тези два въпроса, а те са изключително важни въпроси. Става дума тук за изключително огромна инвестиция за страната, става дума за милиарди, милиарди левове. И решенията, които ще се вземат по отношение на "Белене", ще се отразят на енергийната сфера в България десетилетия напред. Това е изключително решение, което трябва да бъде взето много внимателно“, коментира американският дипломат.

Той отбеляза още, че българите заслужават повече прозрачност що се отнася до енергетиката като цяло и по-специално що се отнася до "Южен поток". Според него българското правителство трябва ясно да се ангажира за "Набуко" и т.нар. Южен коридор, защото този проект може да гарантира диверсификацията и енергийната сигурност.

Има силен интерес от страна на Щатите за инвестиции в България, не само в енергетиката, но и в областта на информационните технологии, биотехнологиите и др., допълни Уорлик

По думите му в процеса на излизане от рецесията и глобалната различни чуждестранни инвеститори ще разглеждат сериозно България като обект за инвестиции и за това е нужна да се създадат необходимите условия за привличането на тези капитали, защото в региона има конкуренция и компаниите може да отидат в Румъния или Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес