Наближаващото членство в ЕС ускорява растежа на борсата в България

Въпреки колебанията на международните финансови пазари заради растящите цени на петрола, борсите в Централна и Източна Европа (ЦЕИ) през следващите месеци се очаква отново да покажат добри резултати под влияние на силния икономически растеж в региона и стабилния приток на чужди инвестиции, пише в четвъртък Андрю Маккейти в анализ за агенция ДПА.

Експертите обаче предупреждават, че забавянето на световната икономика тази година в комбинация с очакванията за по-агресивни лихвени повишения в САЩ могат да предизвикат нестабилност на пазарите в ЦЕИ.

Прогнозите за фондовите борси в региона през тази година идват след отбелязания скок на индексите на основните фондови борси в ЦЕИ след разширяването на ЕС през май м.г. Оттогава Индексът CECE, който обхваща водещи акции във Варшава, Будапеща и Прага, нарасна с над 70 процента.

Борсите в България и Румъния също се очаква да ускорят темпа си на растеж с приближаването на членството на тези страни в Европейския съюз.

Въпреки риска от засилване на нестабилността, Петер Сопо - шеф на отдела за пазарни проучвания в Банк Аустрия Кредитанщалт, смята, че динамичното развитие на корпоративния сектор в страните от региона заедно с перспективите за солиден икономически растеж правят малко вероятен срива на фондовите пазари в ЦЕИ в дългосрочен аспект.

През 2005 г. се очаква средният икономически растеж на 8-те страни от ЦЕИ, които миналата година се присъединиха към ЕС, да достигне 4 процента в сравнение с 4,5 процента през миналата година. Основания за очакваното леко забавяне дават бавният темп на растежа в Западна Европа и високият курс на националните валути на новите членки на ЕС.

Според анализатори обаче ниските данъчни нива, необходимостта от модернизиране на инфраструктурата в ЦЕИ и вероятността от нови ключови приватизационни сделки означават, че силният приток на чужди инвестиции в региона вероятно няма да стихне.

"Смятаме, че Полша и Словакия ще продължат да показват силни резултати при преките чужди инвестиции, което ще бъде двигател на фондовите борси", коментира Джон Харисън, експерт по страните с нововъзникваща пазарна икономика в банката Дрезднер Клайворт Васерщайн.

Споделяне

Още от Бизнес