Наблюдатели на ОССЕ продължават да са в плен на сепаратистите в Украйна

Генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер призова за незабавното освобождаване на осмината наблюдатели на ОССЕ, изчезнали в обхванатата от размирици Източна Украйна преди около две седмици, предаде Ройтерс.

"Намирам това за неприемливо. Мисля, че всички ние би трябвало да настояваме за тяхното незабавно и безусловно освобождаване", каза Дзаниер на среща с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

Говорител на ОССЕ в Киев заяви по-рано през юни, че организацията преговаря с различни въоръжени групи в Украйна за освобождаване на наблюдателите, за които се предполага, че са в добро състояние.

ОССЕ загуби връзка с два от своите екипи с наблюдатели в края на май в Източна Украйна, където украинската армия води ожесточени боеве с проруски бойци, припомня Ройтерс.

Група от наблюдатели от специалната мисия на ОССЕ прекрати наблюдението си в Луганск заради опасната ситуация в източния украински град, се казва в доклад на мисията, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Що се отнася до Донецк, в доклада се отбелязва, че там няма съществена промяна на положението със сигурността.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа